Expositie Ute Lehmann in het Stadskantoor te Appingedam

Appingedam – In het stadskantoor (gemeentehuis) van Appingedam zijn tot eind juli vele pastel-krijt werken van Ute Lehmann te zien.

Ute Lehmann (1964), als kind van een arbeidersfamilie in Oost Berlijn was ze met weinig tevreden. Tekenen en knutselen met moeder, bakken, koken en kleding maken waren dagelijkse bezigheden naast school, werk en familie. Als 14 jarige heeft ze een eigen naaimachine en analoge spiegelreflexcamera kunnen kopen – wat in die tijden wel bijzonder was… Ze tekende met potlood op papier en maakte zwart wit schetsen.

Door het hoog sensitief zijn, het waarnemen van alles om zich heen voelde ze de drang om te creëren en dat is tot vandaag zo gebleven.

Vooral portretten boeien Ute. Door het tekenen van een gezicht voelt zij zich verbonden met het model, herkent de kenmerken en werkt die nauwkeurig uit. Als een portret haar huis verlaat, is het altijd even iets als ‘een klein afscheid van een vriend’.

Ute is een autodidact, natuurlijk al in basis gevormd tijdens haar tienertijd. Na de val van de muur vond ze haar liefde in Groningen en besloot eenmaal in Nederland een doosje Rembandt pastelkrijt te kopen. Dit gaf de drive om door te gaan met portretten. Met ook diverse andere technieken zoals aquarel, olie en acrylverf tot dry en airbrush . Maar pastel heeft de voorkeur gekregen, misschien omdat het een kwetsbaar medium is.

Ute Lehmann is werkzaam als bode in  het Stadskantoor van de gemeente Appingedam. Ze is trots dat ze binnen haar eigen werkomgeving haar werk mag laten zien.

Het stadskantoor is gevestigd in de voormalige HBS en is te vinden aan de Wilhelminaweg 14 te Appingedam. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadskantoor. (Ma.- Do.: 8:30 – 16:00 u. en Vr. 8:30 – 12:00 uur.

Back to top button