Expositie Chinese Klederdrachten en Textieltechnieken tijdens Monumentaal Usquert

Usquert – Tijdens Monumentaal Usquert is in het monumentaal pand van het voormalig Gemeentelijk Verzorgingsgesticht een expositie van Chinese klederdrachten met speciale aandacht voor de textieltechnieken, die voor deze kleding gebruikt worden.

De originele klederdrachten zijn topstukken uit de collectie van textieldeskundige Ien Rappoldt, een collectie die ze tijdens vele reizen naar China heeft verzameld. Ien reist jaarlijks naar het zuidwesten van China, waar in afgelegen gebieden nog veel verschillende volkeren leven met een eigen taal, cultuur, handwerktechnieken en klederdracht.

Het hele jaar door werken de vrouwen aan nieuwe kleding. In de zomer worden weefgetouwen opgezet, in de winter wordt gesponnen. Op de regionale markt worden lapjes en garen gekocht, die gebruikt worden voor de versiering van de kleding. De basiskleur voor alle kleding is het blauw van de indigoplant.

Het versieren van de kleding gebeurt met verschillende technieken zoals batikken, borduren, zijdevilt applicaties, patchwork en vlechtwerk. Men kent een enorme variatie aan borduursteken, het gebruikte garen is meestal zijde. Een bijzondere variant is het tinborduren, waarbij kleine strookjes tin in het borduurwerk worden verwerkt.

Ter plekke leert Ien het traditionele handwerk van de oude vrouwen door te kijken en na te doen. Ien probeert zoveel mogelijk vast te leggen, voordat dit handwerk is uitgestorven. Naast de kleurrijke klederdrachten toont de expositie in het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht kinderhoedjes, borduurvoorbeelden, indigostoffen en babydraagzakken, de pronkstukken van de klederdrachten.

Ien Rappoldt is zelf aanwezig om te vertellen over de collectie en vragen te beantwoorden. Een vriendinnengroep van Ien, al bekwaamd in de Chinese textieltechnieken, geeft demonstraties.

Monumentaal Usquert is 8 en 9 september en de expositie is dan te zien van 11 tot 17 uur bij het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht, Zijlsterweg 17, Usquert. Voor het complete programma zie www.monumentaalusquert.nl

Back to top button