Ervaar de vistrek bij gemaal Rozema in Termunterzijl

Termunterzijl – In het voorjaar willen verschillende vissoorten vanuit het zoute zeewater het zoete water in. Ze willen het land in, om op te groeien en/of te paaien. Deze vistrek is nu in volle gang. Hunze en Aa’s laat zaterdag 21 april zien waarom ons werk voor vissen zo belangrijk is. Onze medewerkers vertellen er alles over tijdens de vismigratiedag. Ervaar tijdens excursies en expedities hoe Hunze en Aa’s de vissen helpt om naar het zoete water te zwemmen. U bent van harte welkom. 

Waar: Termunterzijl bij gemaal Rozema
Wanneer: zaterdag 21 april
Tijd: 10.00 – 15.00 uur
Wat: verschillende activiteiten over de vistrek 

Onthulling beschildering vispassage
Bij gemaal Rozema is een vispassage, waar jaarlijks miljoenen vissen door zwemmen. Deze vispassage hebben we laten beschilderen zodat iedereen kan zien waar de vissen langs zwemmen. Op 21 april kunt u de vispassage ook van binnen bekijken.

Om deze onthulling heen zijn verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. De beschilderingen worden om 11.00 uur onthuld door burgemeester Beukema van Delfzijl, dijkgraaf Ten Brink en leerlingen basisschool Termunterzijl. 

Uitreiking boek From Sea to Source

Op deze dag vindt ook de uitreiking plaats van het boek From Sea to Source. Dit boek wordt tijdens een vaartocht op De Dollard door dijkgraaf Ten Brink en de heer Berkhuysen, directeur World Fish Migration Foundation uitgereikt aan gedeputeerde Staghouwer van de provincie Groningen. Eén van de schrijvers, de aquatisch ecoloog van waterschap Hunze en Aa’s Peter Paul Schollema is hierbij ook aanwezig. 

Vis moet zwemmen
Om ons te beschermen tegen overstromingen bouwen wij de hele kust dicht met dijken en gemalen. Zo houden we onze voeten droog. Helaas betekent dit voor vissen die zowel in zout als in zoet water leven, dat ze gehinderd worden om van leefgebied te wisselen. Hunze en Aa’s neemt daarom maatregelen om deze vismigratie toch mogelijk te maken. We leggen vispassages aan en bouwen visvriendelijke gemalen. Zodat vissen ongehinderd van leefgebied naar leefgebied kunnen zwemmen.

Ervaar wat Hunze en Aa’s doet om een gezonde visstand te houden!

Back to top button