Loppersum – Het cultureel erfgoed is erg belangrijk voor de identiteit van de gemeente Loppersum en haar inwoners. We zijn er zuinig op en willen het beschermen voor de gevolgen van de gaswinning. Om het cultureel erfgoed te voorzien van een passende bescherming stelde de gemeenteraad op 5 maart 2018 het bestemmingsplan Cultureel Erfgoed vast.
In het bestemmingsplan zijn rijksmonumenten, karakteristieke panden, karakteristieke gebieden en beschermde dorpsgezichten opgenomen. De karakteristieke panden en gebieden zijn geïnventariseerd door een adviesbureau en besproken tijdens openbare inloopbijeenkomsten met belanghebbende organisaties. Er zijn ongeveer 330 karakteristieke panden en karakteristieke gebieden met circa 1500 panden aangewezen. Er worden dus meer dan 1800 panden beschermd dankzij het bestemmingsplan. De vaststelling van het bestemmingsplan betekent niet dat andere panden niet meer als karakteristiek kunnen worden aangewezen.
Het doel van het bestemmingsplan is bescherming bieden aan het cultureel erfgoed. Kansen voor verbetering moeten worden benut, zodat de gebouwde omgeving in de gemeente aantrekkelijk en leefbaar blijft. Afhankelijk van de situatie wordt bekeken of behoud voorop moet staan, bijvoorbeeld als het gaat om panden die cultuurhistorisch gezien een hoge waarde hebben, of dat sloop-nieuwbouw of verbouw tot de mogelijkheden behoort. Bij herontwikkeling van de locatie worden voorwaarden gesteld en advies gevraagd van een onafhankelijke deskundige op het gebied van cultuurhistorie.
Het bestemmingsplan is in te zien bij de publieksbalie in het gemeentehuis, digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl of via www.loppersum.nl. Op de laatst genoemde website staat ook een verwijzing naar een kaart met daarop de karakteristieke panden en gebieden.
Een volgende stap: gemeentelijk monument
Naast rijksmonumenten en karakteristieke panden zijn in de gemeente Loppersum ook panden die in aanmerking komen voor de status gemeentelijk monument. Bijvoorbeeld omdat deze panden een monumentaal interieur hebben. De status gemeentelijk monument kan vrijwillig aangevraagd worden door de eigenaar zodra de Erfgoedverordening is vastgesteld. Dit is de volgende stap die gezet wordt om het cultureel erfgoed in de gemeente Loppersum te beschermen.
Regelingen cultureel erfgoed
Voor het onderhoud van cultureel erfgoed is een aantal fondsen vanuit de provincie Groningen beschikbaar. Meer informatie hierover is te vinden op www.provinciegroningen.nl of is op te vragen bij het Erfgoedloket Groningen. Het Erfgoedloket ondersteunt eigenaren en bewoners van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Voor vragen is het Erfgoedloket te bereiken op het telefoonnummer 050 313 27 09 of via www.erfgoedloketgroningen.nl.