Er worden steeds meer magneetvissers gespot in Delfzijl!

Delfzijl – Delfzijl is een interessante plaats als het om het zoeken naar ‘verborgen schatten’ onder water gaat. Dit doe je door te gaan *magneetvissen. Wat een prachtige hobby voor alle mensen is, die graag actief in de buitenlucht bezig zijn. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er steeds meer magneetvissers in Delfzijl gespot worden!

* Het is volgens de Algemene plaatselijke verordening (APV) in de gemeente Eemsdelta verboden om te magneetvissen.

Magneetvissen: wat is dat nou precies?

Magneetvissen is het gooien van een grote magneet in het water met een touw eraan. Om zo te zien welke magnetische objecten je kunt vinden. En of het hier nu om oude fietsen, messen, geweren of muntjes gaat, het is altijd spannend om iets naar boven te halen.

Het zoeken naar schatten onderwater heeft een grote aantrekkingskracht. Dit is echter slechts een deel van de magneet viservaring. Want je vindt echt niet elke keer weer iets bijzonders of een heuse schat. Maar met genoeg geduld en geluk ontdek je vast wel iets cools, of iets zeldzaams zoals een bijzonder antiek artikel.

De locatie maakt het verschil

Veel nieuwe magneetvissers maken de fout om naar locaties met veel natuur te gaan om daar te gaan magneetvissen. Hoewel je in sommige gevallen interessante items op zo’n geïsoleerde locaties vindt. Is jouw kans om daar echt iets unieks te vinden niet zo groot.

Magneetvissers zijn immers op zoek naar metaal dat in een meer of kanaal is gevallen. En zijn, ondanks dat ze vissers heten, niet naar vissen op zoek. Dus moeten zij hun aandacht op de meer bevolkte gebieden richten.

Hoe de beste locatie te selecteren

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het zoeken naar de perfecte locatie voor magneetvissen. Aangezien de juiste locatie jouw kansen om iets interessants te vinden drastisch zal vergroten.

Waterwegen door gebieden met veel voetverkeer behoren daarom tot de beste plaatsen om te gaan magneetvissen. Zoals vissteigers, dokken en in de buurt van bruggen. Er bevinden zich ook vaak veel mensen voor een langere tijd in de buurt van pieren en havens. Zoals in Delfzijl!

Of dat nu is om te vissen, boten aan te leggen of voor het havenwerk. Hoe langer deze mensen in deze gebieden zijn, hoe groter de kans dat ze iets in het water laten vallen. Dus als jij je op de juiste havenplek bevindt. Dan zou dit een prima hotspot kunnen zijn waar je zeker items in het water kunt vinden.

Enkele tips van een pro-magneetvisser

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het magneetvissen, zegt Reinout Volkers. Hij is de eigenaar van Magnetar, een webshop uit Heerde die in magneetvissen is gespecialiseerd. De juiste locatie zal absoluut jouw kans vergroten om iets interessants te vinden. Maar er zijn nog meer belangrijke dingen die je moet weten om jouw schatzoek ervaring te verbeteren.

Werk niet te snel…

De grootste fout die een beginnende magneetvisser waarschijnlijk maakt, is te snel proberen te werken. Hoewel het zonder meer waar is dat je een groter gebied kunt bestrijken als jij jouw Neodymium magneet snel uit het water trekt. Mis je zo waarschijnlijk ook meer items, dan als je hier langzaam voorbij trekt. Want jouw magneet krijgt zo minder de kans om zich ergens aan vast te hechten.

Hoewel de snelle methode van in het water laten vallen en trekken nuttig is bij het verzamelen van voorwerpen van de bodem van een meer of zo. Kun jij ook de manier van gooien en trekken toepassen om je kansen op succes aangenaam te vergroten.

Gebruik de juiste viskracht

De magneet viskracht is natuurlijk ook belangrijk. De Neodymium vismagneten zijn niet voor niets in veel verschillende gewichtsniveaus verkrijgbaar. Probeer daarbij voor een magnetisch krachtniveau te kiezen dat zoveel mogelijk aan jouw visbehoeften en -verwachtingen voldoet.

Je kunt met de zwaardere magneten vaak grotere voorwerpen omhoog trekken, maar de meeste vismagneten zijn niet voor niets middelgroot. Want de hogere vermogensniveaus resulteren niet altijd in betere vondsten!

Een magnetische trekkracht van 150 tot 300 kg is daarom perfect voor een beginner. Terwijl een kind die graag met magneetvissen wil beginnen, het beste voor een trekkracht tussen de 80 en 250 kg kan kiezen. Je kunt de koopadvies op de Magnetar website checken om meer hierover te weten te komen.

Voer je magneetvis hobby altijd veilig uit

De alsmaar toenemende populariteit van het magneetvissen heeft ook een keerzijde. Er kunnen immers niet alleen bijzondere vondsten boven water gehaald worden. Maar er wordt soms ook munitie en explosieven opgevist. Magneetvissen kan in dit geval als een ‘gevaarlijke hobby’ beschouwd worden. Het is om deze reden op sommige plaatsen dan ook niet toegestaan om deze activiteit uit te voeren.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) waarschuwt alle magneetvissers daarom met een wijs advies: Meld zo’n vondst altijd direct en ga er er ook zeker niet mee rotzooien. Hoewel het in eerste instantie oud aan de buitenkant lijkt, is het vaak nog gewoon nieuw en werkt het prima aan de binnenkant!

Ga ook voor deze zeer unieke hobby!

Als een combinatie van milieuactivisme en schatzoeken is magneetvissen een unieke hobby te noemen. Want veel mensen gaan niet alleen voor de lol magneetvissen. Maar maken ook van deze ecologische hobby gebruik om onze moeder natuur een handje te helpen.

Je vindt zo niet alleen spannende historische of mysterieuze items. Maar bij dit magneetvissen voer je in wezen een ‘diepe’ reiniging van de waterlocaties uit waar jij van houdt. Zo heb je via deze ecologische impuls nog meer redenen om van de simpele sensatie van het magneetvissen te genieten!

Back to top button