Energiebesparende regelingen voor Hogelandsters met een laag inkomen

Het Hogeland – Gemeente Het Hogeland wil inwoners met een laag inkomen helpen hun energierekening zo laag mogelijk te houden. Huishoudens die eerder de energietoeslag van 1300 euro kregen, kunnen nu gebruik maken van aanvullende regelingen om te besparen op energie. De gemeente biedt hen een Kadokaart van het Energieloket en inzet van de Klussendienst aan. Verder kunnen alle huishoudens, ook met een hoger inkomen, gratis gebruik maken van een Energiecoach.

Energierekening omlaag
De aanvullende regelingen zijn bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Dit zijn huishoudens die ook in aanmerking kwamen of komen voor de energietoeslag van 1300 euro. Mariette de Visser, wethouder Participatie: “We willen onze inwoners waar het kan extra ondersteunen in deze moeilijke tijden. Naast onze Mee(r)doenregelingen hebben we de energietoeslag om de hogere energierekening te compenseren. Maar we helpen inwoners ook graag om de maandelijkse energierekening om laag te krijgen.”

Kadokaarten Energieloket
“Energie besparen is goed voor de portemonnee en voor het milieu”, aldus Arjan Nolles, wethouder Duurzaamheid. Met de Kadokaart van het Energieloket kunnen Hogelandsters zelf kiezen waaraan ze het bedrag willen besteden. Dit kan een nieuw witgoed apparaat bijvoorbeeld een zuinigere koelkast of wasmachine zijn. Of inwoners kunnen het besteden aan energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie, tochtstrippen en ledverlichting.

De hoogte van de kadokaart hangt af van de besteding. Als de kadokaart voor witgoed wordt gebruikt is de waarde 450 euro. Is er geld over na de aanschaf van het witgoed, dan kan het resterende bedrag (maar maximaal 200 euro) aan kleine maatregelen worden uitgegeven. Wanneer inwoners geen witgoed nodig hebben kan er maximaal voor 200 euro aan energiebesparende maatregelen aangeschaft worden.

De regelingen biedt de gemeente in samenwerking met het Regionaal Energieloket aan. Dat is het energieloket van gemeente Het Hogeland. Het biedt onafhankelijk advies aan woningeigenaren en huurders over het verduurzamen van de woning. Op www.regionaalenergieloket.nl staan ook alle mogelijkheden om energie te besparen op een rij.

Extra hulp van Klussendienst en Energiecoach
Klusc7 van Werk op Maat kan kleine producten die gekocht zijn met de kadokaart thuis aanbrengen. Dit is voor inwoners die daar zelf moeite mee hebben.

Daarnaast kunnen alle huishoudens, ook die met een hoger inkomen, gratis advies krijgen van een Energiecoach. Deze komt bij inwoners thuis om mee te denken hoe energie bespaard kan worden. Ook kan de Energiecoach adviseren welke producten hiervoor nodig zijn.

Alle inwoners die vóór 1 december de energietoeslag van de gemeente hebben ontvangen, krijgen voor de kerst  nog een brief van de gemeente. Hierin staat hoe ze gebruik kunnen maken van de Kadokaart en inzet van de energiecoach of klussendienst. Inwoners die de energietoeslag na 1 december hebben ontvangen, krijgen later een brief.

Aanvragen energietoeslag en kadokaarten
Inwoners met een laag inkomen die de energietoeslag voor 2022 nog niet hebben aangevraagd, kunnen dit nog tot en met 31 december 2022 doen. Meer informatie over de inkomensgrenzen staat op www.hethogeland.nl/energietoeslag.

Na de toekenning van de toeslag, krijgen ook zij de brief over het aanvragen van de kadokaart en gratis hulp en advies.  

Back to top button