Eerste zeehondenbaby voor Zeehondenopvang Eemsdelta

Termunten – Vandaag 11 mei is de eerste zeehondenbaby onderweg naar Zeehondenopvang Eemsdelta in Termunten. Het is een te vroeg geboren pup van de gewone zeehond de pup is nog geen dag oud.

De zogenaamde ‘huiler’ is gevonden op het strand van Terschelling. Het is een te vroeg geboren zeehondenbaby. Door omstandigheden is het jonge dier zijn moeder kwijt geraakt en zou zonder hulp langzaam sterven van de honger. De zeehondenbaby heeft nog een vrijwel volledige embryonaalvacht. Bij voldragen zeehondenbaby’s verdwijnt die vacht tijdens de geboorte. Mogelijk heeft die vacht het pasgeboren dier in problemen gebracht: een baby van de gewone zeehond moet al binnen een paar uur na de geboorte zwemmen, omdat dan de zandbank onder water loopt. Maar zo’n harige vacht wordt loodzwaar en maakt het zwemmen voor het jong heel moeilijk. Wellicht is hij daardoor zijn moeder kwijtgeraakt.

Jeroen Boer, voorzitter van de Zeehondenopvang Eemsdelta, licht toe: ‘De zeehondenbaby is erg moe en zwak, we gaan natuurlijk ons uiterste best doen het dier te redden. Zodra de huiler binnen komt plaatsen we het direct in quarantaine en onze dierenarts en vrijwilligers staan de aankomende tijd dag en nacht voor hem klaar om hem de liefdevolle verzorging te geven die het dier nodig heeft.”

Boer liet gisteren nog weten dat de opvang klaar was voor de eerste patiënt. De stichting heeft de afgelopen maanden gebruikt om alle nodige ruimten in te richten. Er is plaats voor 15 tot 20 zeehonden. Ruim veertig vrijwilligers hebben zich bij de opvang aangemeld die les krijgen van de dierenarts en zeehondenverzorgers.

Back to top button