Eerste honderden adressen in aardbevingsgebied hebben nu snel internet

Het Hogeland – Snel internet is tegenwoordig onmisbaar. De provincie Groningen is samen met de gemeenten en enthousiaste bewoners aan de slag gegaan om snel internet voor alle bewoners voor elkaar te krijgen. Hierdoor blijft de hele provincie een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en innoveren. Na een intensief traject van voorbereiding, ontwerp en aanleg door Rodin Broadband Groningen beschikt een groot deel van de gemeente Het Hogeland inmiddels over snel internet. Vandaag sloot gedeputeerde Patrick Brouns samen met wethouders Rudi Slager en Eltjo Dijkhuis, EBG-bestuurslid Akke Groenewoud, directeur Jan Peter de Groot van Rodin, ambassadeurs van en deelnemers aan Snel internet Groningen de eerste honderden snelle internetverbindingen symbolisch aan in een boerderij in Vierhuizen.

“De vaart zit er nu goed in en ik vertrouw erop dat Rodin Broadband Groningen die versnelling de komende tijd vast weet te houden. Het is de bedoeling dat volgend voorjaar het hele aardbevingsgebied aangesloten is, daarna volgt de rest van de provincie. Dat is nodig ook, want duizenden adressen in het buitengebied van Groningen hebben nog steeds geen toegang tot snel internet. Of je nu ondernemer, boer, scholier of student bent, een snel en betrouwbaar internet is voor álle Groningers noodzakelijk”, zegt gedeputeerde Patrick Brouns.

Geen zandlopertje meer
Jeroen Planken, werkzaam bij familiebedrijf de Rousant in Zoutkamp, kan erover meepraten. “Ons computersysteem had het zwaar met het verwerken van alle binnenkomende en uitgaande data. Met te weinig bandbreedte was de ouderwetse fax vaak het alternatief. Nu kunnen we met tien computers tegelijk werken zonder vastlopers of irritant zandlopertje in beeld. Wat een tijdwinst en werkplezier dat oplevert!”. Ook moderne boerenbedrijven kunnen niet zonder snel internet. “Administratie, het aansturen van de trekker en het koelen van de aardappelen, alles gaat tegenwoordig computergestuurd. De bestanden die je moet doorsturen zijn gigantisch. Sinds we thuis een glasvezelverbinding hebben, gaat het verzenden van gegevens veel sneller. Ook zijn tv-storingen bij een flinke bui verleden tijd en kijken we nu Youtubefilmpjes zonder haperingen”, zegt Gerard Zijlma uit Vierhuizen.

Wereldwijde ontwikkelingen
Binnen de regeling Snel Internet Provincie Groningen komen bijna 14.000 adressen in aanmerking voor een gratis aansluiting op een snelle internetverbinding. In de gemeente Het Hogeland zijn inmiddels 230 huishoudens en bedrijven aangesloten via een glasvezelkabel of draadloze internetverbinding. Dat ging minder snel dan verwacht. Onder meer omdat de wereldwijde vraag naar glasvezel het afgelopen jaar enorm toenam, waardoor er minder glasvezel en de noodzakelijke engineeringcapaciteit beschikbaar was dan voorzien. Ook de perikelen met een Chinese telecomleverancier leiden tot een onvoorziene vertraging. “Uiteraard had iedereen, ook ik, graag gezien dat het sneller was verlopen. We hebben hier ook serieus over gesproken met Rodin. De aanleg van snel internet is juist in het buitengebied een complex en intensief traject. Zoals zo veel grote infrastructurele projecten gaat dat niet zonder aanloopproblemen. Wat ik zie is dat iedereen er álles aan doet om de vaart er stevig in te krijgen. Dat moet ook, want onze ambitie is nog steeds alle Groningers, ook die in de meer afgelegen gebieden, zo snel mogelijk aan te sluiten op snel internet.”

Wat eraan vooraf ging
De voormalige gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum, Ten Boer en Slochteren en de gemeenten Loppersum, Appingedam, Delfzijl sloegen samen met de provincie Groningen, Economic Board Groningen en Kansrijk Groningen de handen ineen om ervoor te zorgen dat er een snelle internetverbinding komt in de buitengebieden van de provincie. De provincie Groningen stelt hiervoor 30 miljoen euro beschikbaar, de Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen (via het leefbaarheidsprogramma Kansrijk Groningen) elk vijf miljoen euro. Dat geld is specifiek bedoeld voor het aardbevingsgebied. In december 2017 werd de overeenkomst getekend en kon Rodin een begin maken met de uitvoering van de Regeling Snel internet Groningen. Na het voorbereidende werk trok Snel Internet Groningen eind maart 2018 daadwerkelijk de provincie in om te inventariseren wie mee wil doen. Het aardbevingsgebied was als eerste aan de beurt.

Ambassadeurs
Tientallen enthousiaste ambassadeurs gingen op pad om de benodigde drempel van 50 procent van de ‘witte adressen’ te halen. En dat is gelukt, de aanleg van snel internet is mogelijk in alle gemeenten in het aardbevingsgebied. Na de inventarisatie volgde het ontwerp en daarna de aanleg van de infrastructuur. In de zomer van 2018 begon Rodin Broadband Groningen daadwerkelijk met het aanleggen van de snelle internetverbinding. Vergunningen aanvragen, graven, masten en verdeelkasten plaatsen, de werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang en zichtbaar voor iedereen. Hierbij schakelt Rodin zo veel mogelijk lokale bedrijven in. In totaal gaat het om 150 banen, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Spectaculair
Inmiddels zijn er honderden kilometers geul door de provincie gegraven. Het hoogtepunt was een spectaculaire boring van 700 meter onder het Reitdiep door, waarbij alle natuur is gespaard. De vraagbundeling in het hele aardbevingsgebied is inmiddels succesvol afgerond, mede dankzij de grote inzet van de ambassadeurs. Al deze gemeenten worden in de komende maanden aangesloten op snel internet. Het is de bedoeling dat het aardbevingsgebied in het voorjaar van 2020 beschikt over snel internet. De vraagbundeling in de gemeente Westerkwartier loopt op dit moment nog. Hierna volgt de rest van de provincie. De verwachting is dat eind 2020 snel internet in de hele provincie is aangesloten.

Back to top button