fbpx
19.3 C
Delfzijl
zondag 12 juli 2020
Home Algemeen Eerste cursisten Klik & Tik gecertificeerd: 'ik wil het zelf kunnen doen!'

Eerste cursisten Klik & Tik gecertificeerd: ‘ik wil het zelf kunnen doen!’

Delfzijl – De bibliotheek Delfzijl is dit voorjaar van start gegaan met gratis cursussen om inwoners digitaal vaardiger te maken. Het gaat om de cursussen Klik en Tik en Digisterker. Afgelopen donderdag hebben de eerste cursisten Klik & Tik hun certificaat behaald. Netty Niehoff van de bibliotheek: “de dames waren bij binnenkomst afwachtend en onbekend met de computer, tablet en het internet.  De partner of zoon of dochter is er wel handig mee en dan blijft het er bij om het zelf te leren. Maar al tijdens de eerste les hadden de dames geen tijd voor koffie en pauze, ze hadden de smaak te pakken! Er is nog heel veel te leren, maar het begin is er en met dit feestelijk moment onderstrepen we dat de dames reuze trots mogen zijn dat ze de stap hebben gezet om het zelf willen kunnen.”

In ons dagelijks leven nemen computers en internet een belangrijke plaats in. Steeds meer zaken worden digitaal geregeld. Denk maar aan bankzaken, in contact blijven met vrienden of familie, werk zoeken, spullen kopen via het internet of het invullen van de belastingformulieren. Naast kunnen lezen en schrijven, zijn digitale vaardigheden ook belangrijk om mee te kunnen (blijven) doen in de samenleving. Biblionet Groningen wil Groningers hierbij helpen.

Computercursus voor beginners

De cursus Klik & Tik is voor iedereen die geen of heel weinig kennis en ervaring hebben met computers en internet. Het is een digitaal oefenprogramma dat mensen zelfstandig en in hun eigen tempo leert omgaan met de computer en het internet. Je leert bijvoorbeeld hoe je de computer opstart, een e-mail verstuurt, hoe je iets opzoekt op internet, een reis boekt en een Facebookprofiel aanmaakt. De basiscursus bestaat uit vijf lessen van een halve dag en vindt één keer per week plaats. De oefeningen worden online gemaakt onder begeleiding van docenten. Cursisten kunnen ook thuis oefenen.

Werken met de digitale overheid

Voor diegene die zelfstandig gebruik wil kunnen maken van de digitale diensten van de gemeente en de overheid is er de cursus Digisterker. In deze cursus leer je bijvoorbeeld hoe je inlogt op sites van de overheid, hoe je een zorgtoeslag aanvraagt, hoe je je rijbewijs kunt verlengen of hoe de ‘mijn-omgeving’ van de overheid werkt. Netty Niehoff: “Dit zijn best lastige zaken om te regelen als je nog niet zo handig bent met internet. Deze cursus helpt je om het zelf te kunnen doen.” Voor de cursus Digisterker is enige ervaring met computers en internet wel vereist. De cursist krijgt één keer per week les. De cursus bestaat uit vier lessen en wordt begeleidt door docenten. Na afloop ontvangt de cursist een certificaat van deelname.

De cursussen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Voor informatie kun je contact opnemen met de bibliotheek Delfzijl, Netty Niehoff, 088 – 5061610.

Advertenties