Eerste boek over aardbevingen in Groningen

Groningen – Op 25 september 2015 verschijnt bij Uitgeverij Leander (Groningen) het boek Bevingen. Aardbevingen in Groningen – Gevolgen, ervaringen, emoties (256 blz.) van de Groningse journalist Mike Tomale.

Bevingen
De aardgaswinning heeft enorme gevolgen gehad, voor Groningen en heel Nederland. Het gas heeft sterk bijgedragen aan onze welvaart. Maar de schaduwzijde van de gaswinning is voor de Groningers letterlijk voelbaar geworden. Het leven van tienduizenden is ontregeld. Hoewel de schade al enorm is, verwachten velen dat de grote klappen nog moeten komen.

Aardbevingen in Groningen, feiten, betrokken partijen en de emoties, daarover gaat dit boek. Groningen is een prachtige provincie: Er gaat niets boven Groningen tenslotte. Maar het is ook een provincie met een levensgroot ondergronds probleem dat lange tijd niet werd erkend. Deskundige Meent van der Sluis werd in 1986 nog weggelachen toen hij verband legde tussen aardbevingen en gaswinning. Ondertussen ligt dat totaal anders.

Mike Tomale staat als journalist bij de Groninger Krant zo ongeveer dagelijks in contact met gedupeerden en hun belangenorganisaties, met politici en actievoerders. Hij beschrijft de achtergronden van gaswinning en aardbevingen, en hoe de Groningers de ontstane situatie beleven. Ook laat hij de relatie tussen de gaswinning in Groningen en de welvaart in Nederland als geheel niet onbesproken. De meeste Nederlanders wonen in een behaaglijk verwarmd huis dankzij het Groningse aardgas. Maar welke prijs is Nederland bereid daarvoor te betalen?

De auteur heeft het boek opgedragen aan dr. Meent van der Sluis:

Opdracht
Dr. Meent van der Sluis concludeerde in 1986 dat er in Noord-Neder­land een relatie bestond tussen gaswinning en aardbevingen. Hij werd vanwege zijn destijds controversiële stellingname onterecht verguisd door concessiehouder NAM en aangetast in zijn integriteit. Van der Sluis overleed op 13 juli 2000 op 56-jarige leeftijd. Pas jaren na zijn dood, in 2013, gaf de NAM alsnog toe dat het door hem gelegde ver­band juist was. Ik wil dit boek daarom graag opdragen aan zijn nage­dachtenis. Hoezeer ik ook de mening deel dat Meent van der Sluis een standbeeld verdient, hoop ik hem met dit boek een passend eerbetoon te geven.

Zie ook www.bevingen.nl

Back to top button