Een theater van zeecontainers en aardappelkisten middenin de Eemshaven

Eemshaven – Theatervormgever Harm Naaijer is er klaar voor. De laatste containers zijn neergezet en de tribune staat. De verdere voorbereidingen zijn inmiddels begonnen: repeteren op locatie. De muziektheatervoorstelling HAIM speelt van 8 t/m 19 september middenin de Eemshaven.

Wie aankomt in de Eemshaven zal het theater niet eens zien staan. ‘Zeecontainers vallen op zich niet zo op middenin de Eemshaven’, zegt Harm, ‘toch kunnen we hier straks ruim 400 bezoekers ontvangen.’ Zodra je, tussen de zeecontainers door, het theater betreedt, word je verrast. ‘We werken met een decor van lichtprojecties, zeecontainers en aardappelkisten. Dit gebied is enorm vruchtbaar. Alle pootaardappelen komen uit dit gebied. Het decor laat het contrast tussen industrie en de landbouw duidelijk zien.’

Een gekke locatie
Eerder ontwierp Harm Naaijer het decor voor meerdere producties van het NNT, voor staatstheaters o.a. in Oldenburg, Marburg en Potsdam en voor De Stormruiter, een van de grootste theaterproducties ooit in Friesland. Dit is toch wel een bijzonder project voor hem. ‘De Eemshaven is een gekke locatie voor een theater. Dat vind ik mooi. Normaal gesproken kom je hier niet. Je mag hier niet eens komen. Je moet hier echt een keer geweest zijn om te voelen wat het is. Alleen de reis hier naartoe is al prachtig. Vanuit de stad wordt het steeds leger. We zijn omringd door windmolens, en sleepboten. Het theater smelt samen met de haven.’ 

Over HAIM
Aan de hand van scènes, videoprojecties, interviews, live muziek en een 16-koppig koor word je meegenomen langs het turbulente verhaal van het Eemshavengebied. De hoofdrollen worden vervuld door Max Sietsema, Janneke Jager en Roger Goudsmit.

In HAIM ontmoet je de bevlogen ingenieur Johan van Veen (Max Sietsema), geboren in het Groningse Uithuizermeeden. Hij was de bedenker van zowel het Deltaplan als de Eemshaven en voorzag de watersnoodramp van 1953. In 1959 stierf hij aan een hartaanval, in de trein op weg naar een vergadering over……juist: de Eemshaven. 

Praktische info
Kaarten: www.haim-theater.nl
Wanneer: van 8 t/m 19 september
Entree: €25,00

Back to top button