Een lening, welke heb je en wat kun je ermee?

Nederland – Er worden dagelijks door verschillende mensen leningen gebruikt. Hierbij kan het type lening erg verschillen. De reden daarvan is dat je voor ieder doeleinde weer een andere lening nodig kan hebben. Alleen wat kun je nu met welke soort lening? Hieronder kom je meer te weten over leningen!

Persoonlijke lening

Een van de leningen die door veel personen gebruikt wordt, is de persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening kun je in een keer een bedrag op je rekening krijgen. Hierdoor kun je een grote investering doen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe auto of het laten verbouwen van je woning. Het bedrag wat je op je rekening krijgt, krijg je via een bepaalde kredietverstrekker. Hierbij ga je wel in overeenkomst. Zo moet je de geleende kosten uiteindelijk ook weer terugbetalen. Dit gaat in overleg, waarbij je dit in termijnen terug kunt betalen. Er wordt een persoonlijk bedrag vastgesteld, waardoor je de lening op een goede manier af kunt lossen. 

Lening oversluiten

Ook kun je een lening oversluiten. Op het moment dat je gaat denken over een lening oversluiten, heb je al een lening lopen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen moet je een lening aflossen. Hierbij kunnen de kosten per kredietverstrekker erg verschillen. Wanneer je gaat kijken voor het oversluiten van een lening, kun je mogelijk enig geld besparen. Niet geheel onbelangrijk om hier dus goed onderzoek naar te doen. Wellicht scheelt het een hoop onnodige kosten, waardoor je maandelijks wat meer geld overhoudt voor andere dingen. 

Doorlopend krediet

Ook heb je een doorlopend krediet. Hierbij heb je als het ware een kredietlimiet. Het kredietlimiet houdt in dat je een maximaal bedrag kan lenen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bedrag van 10.000 euro. Je kunt zelf de keuze maken hoe je dit geld opneemt. Doe je dit bijvoorbeeld in een keer, zodat je een grote investering kunt doen of ga je toch liever voor de verschillende termijnen. Dit is erg fijn wanneer je zo af en toe eens wat geld nodig hebt, maar dit niet doorlopend in termijnen wilt hebben. 

Wel is het belangrijk stil te staan bij de terugbetaling. Wanneer je geld hebt opgenomen, moet je namelijk iedere maand minimaal twee procent van je opgenomen bedrag terugbetalen. Dit is dan voor de rente, maar ook voor het aflossen van je lening. Wanneer je alles hebt geleend en terugbetaald hebt, kun je weer opnieuw lenen. 

Waar moet je op letten

Lenen heeft dus meerdere voordelen, maar het is ook van belang dat je goed oplet. Zo moet je een lening altijd terugbetalen en zal hier ook rente overheen komen. Je bent dus uiteindelijk meer geld kwijt dan je zou hebben wanneer je niet zou lenen. Ook kun je rood staan op je rekening. Toch kan het dan voorkomen dat je wel mag lenen. Hierbij sta je dan natuurlijk niet meer rood, maar je moet die kosten uiteindelijk weer terugbetalen. Denk dus goed na voordat je een lening afsluit, zodat je geen mogelijke problemen oploopt. 

Back to top button