Duurzaam huizen bouwen wordt steeds belangrijker

Nederland – Er is bijna geen onderwerp meer te bedenken waarbij vandaag de dag het woord ‘duurzaam’ wordt gebruikt. Bij de bouw van huizen is dat niet anders. Bedrijven moeten duurzaam bouwen en dat heeft vaak de nodige voeten in de aarde. Eind 2022 besliste de Raad van State dat de strenge stikstofregels ook gelden bij de bouw van woningen en niet alleen pas na de oplevering. Dit betekende een dikke streep door veel bouwplannen die op stapel stonden. Dat betekende geen goed nieuws voor de woningbouw, die toch al onder druk staat vanwege de enorme woningnood in Nederland.

Investeren in elektrische machines

Vroeger was het heel normaal dat op een bouwplaats één of meerdere diesel generatoren stonden te draaien. Ze voorzagen apparaten zoals schroefcompressoren en pneumatische boren en hamers van stroom. Maar diesels zijn erg vervuilend. Daarom willen bouwers daar liever vanaf. Dat is nog niet zo eenvoudig. Want een dieselmotor vervangen door eentje op elektriciteit is geen eenvoudige omschakeling. Dat geldt ook voor grote machines zoals kranen en shovels. Die hebben om hun prestaties goed te kunnen leveren nogal wat energie nodig. Dat kan wel met een flink accupakket, maar dat houdt het niet lang vol. Sommige zware machines kunnen maar een paar uur draaien en dan zijn de accu’s leeg. En die ‘even’ aan de netstroom leggen is ook geen optie. Vaak is er op een bouwplaats onvoldoende capaciteit, zeker vanwege de huidige problemen met het overvolle stroomnet.

Duurzame materialen

Een ander punt waar bouwers zich het hoofd over breken zijn duurzame bouwmaterialen. De productie van cement vraagt enorm veel energie. Er wordt gewerkt aan alternatieven die een minder grote aanslag op het milieu vergen. Deze projecten zijn hoopgevend, maar staan nog in de kinderschoenen. Dat geldt ook voor het hergebruiken van bouwmaterialen. De tijd dat gebouwen met dynamiet werden opgeblazen en het puin vervolgens werd afgevoerd ligt deels achter ons. Vandaag de dag worden huizen en andere gebouwen, als ze al worden gesloopt en niet gerenoveerd, met moed en beleid uit elkaar gehaald. Alle nog bruikbare materialen worden als het even kan ingezet bij nieuwe projecten. Er wordt gewerkt aan centrale registratie van beschikbare bouwmaterialen, maar hergebruik stuit vaak nog op logistieke problemen.

Bedrijven spelen in op de wens voor duurzaamheid

Steeds meer bedrijven, zoals onder andere Kaeser dat machines voor de bouw produceert, realiseren zich dat er een omslag moet worden gemaakt. Daarom wordt er veel geld geïnvesteerd in het ontwikkelen van milieuvriendelijke machines en bouwmaterialen. Op die manier kan er ook in de komende decennia worden gebouwd. Dat is hard nodig, want de vraag naar woningen is onverminderd groot en zal naar verwachting de komende jaren ook niet snel afnemen. Dat vraagt creatieve oplossingen van projectontwikkelaars, architecten en bouwers om plannen te ontwikkelen en uit te voeren die binnen de regels voor stikstofbeleid vallen en ook qua kosten binnen de perken blijven.

Back to top button