Nederland – Een webshop is vandaag de dag enorm handig. Steeds meer mensen doen hun aankopen online. Dus als de producten die jij verkoopt zich daarvoor lenen dan is het niet slim om daar geen gebruik van te maken. De concurrent doet het immers ook. Een webshop bouwen doe je met speciale software waarmee je eenvoudig producten toevoegt, aanpast of verwijdert. Ook regel je daarmee dat je klanten veilig online kunnen betalen. Maatregelen voor veilig online shoppen zijn zeer noodzakelijk om je klanten de zekerheid te geven dat ze bij jouw webwinkel veilig een aankoop kunnen doen.
Hoe veilig is jouw webshop?
Als jouw webshop al een tijd online staat en er heeft nog nooit een IT scan plaatsgevonden dan is het een goed idee om dat te laten doen. Misschien zitten er lekken in de beveiliging die direct aandacht vragen. Een ethisch hacker kan het systeem doorlichten om dit soort zwakke plekken aan het licht te brengen. Een ethisch hacker zal uiteraard nooit misbruik maken van wat hij of zij aantreft. Je krijgt na de scan advies over mogelijke verbeterpunten met daarbij aangegeven hoe hoog de urgentie is.
Hoe komen criminelen aan hun gevoelige data?
Criminelen maken vaak gebruik van phishing. Er worden dan berichten verstuurd via e-mail, maar tegenwoordig ook via Whatsapp en sociale media. De ontvanger wordt uitgenodigd om zijn gegevens in te voeren op een website die lijkt op die van de webshop. Voorheen gebeurde dit alleen bij banken en creditcard maatschappijen, maar tegenwoordig worden ook webshops nagebouwd. Door middel van een phishing test kan worden nagegaan of jouw webshop een verhoogd risico loopt. Zo ja, dan kun je passende maatregelen nemen. Als tijdens een onderzoek blijkt dat een nep webshop online is die een kopie is van die van jou, dan kun je hiertegen aangifte doen en wordt de webshop offline gehaald.
Zorg dat je webshop voortdurend onder controle staat
Als je een webshop hebt dan kun je niet volstaan met die online te zetten en dan achterover te leunen. De webwinkel vraagt voortdurend aandacht. Niet alleen moet je ervoor zorgen dat het aanbod actueel en up to date blijft, maar ook de veiligheid vraagt voortdurend aandacht. Updates voor antivirus software moeten tijdig worden geïnstalleerd en ook beveiligingsupdates van de software waarmee de webshop is gemaakt zijn belangrijk. Ontwikkelaars zijn voortdurend bezig om nieuwe problemen voor te blijven en zo hackers geen kans te geven. Als je je bezoekers een veilige ervaring kunt garanderen zal dit het vertrouwen in jouw webshop zeker ten goede komen. Gaat er toch een keer iets mis? Wees hier dan zo snel mogelijk duidelijk over. Hoe eerder klanten weten dat hun gegevens wellicht in verkeerde handen zijn gekomen, hoe sneller zij eventueel maatregelen kunnen nemen. Dit kan negatieve publiciteit en daardoor imago schade binnen de perken houden. Als een klant ziet dat je direct in actie komt wordt dit vaak als zeer positief ervaren.