zaterdag 31 juli 2021
19.9 C
Delfzijl

Drie jaar cel en zeven jaar rijontzegging voor man die 48-jarige Freerk Bijmolt doodreed bij Spijk

spot_img

Spijk – De rechtbank Noord-Nederland heeft donderdag een gevangenisstraf van vier jaar (waarvan één jaar voorwaardelijk) en een rijontzegging van zeven jaar opgelegd tegen de 26-jarige Remco K. uit Zijldijk die augustus vorig jaar de 48-jarige Freerk Bijmolt uit Roodeschool doodreed bij Spijk. De man is vrijgesproken van doodslag.

De 26-jarige Remco K. stapte die bewuste dag opgefokt en onder invloed van speed achter het stuur van zijn VW Golf. Rond 15:00 uur in de middag rijdt K. op de Kolholsterweg in Spijk, daar fietste Freerk Bijmolt. Hij raakt Bijmolt met zijn auto op het achterwiel, deze wordt over de auto gelanceerd en komt naast de weg in een greppel terecht. Bijmolt is op slag dood, K. reed zonder zich over het slachtoffer te ontfermen door. Het Openbaar Ministerie kwalificeerde dit als doodslag en had daarvoor zes jaar celstraf geëist en een rijontzegging van tien jaar. De rechters kwamen tot een ander oordeel en stelden dat de verdachte geen opzet had om Freerk Bijmolt van zijn fiets te rijden dan wel te doden. Wel kan hem het verwijt worden gemaakt dat zijn rijgedrag levensgevaarlijk was.

Hij vervolgt zijn dollemansrit met een gebroken voorruit door Uithuizermeeden waar hij bij een bushalte bijna een vrouw schept. De officier van justitie kwalificeert dit als een poging tot doodslag. Op de Maarvlietweg bij Oosternieland raakt K. met zijn auto van de weg en loopt vervolgens naar huis waar hij de politie belt.

Deskundigen hebben vastgesteld dat K. lijdt aan psychische stoornissen en dat een behandeling meer dan wenselijk is. De rechtbank neemt dit over. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar. Na zijn straf moet K. zicht onder toezicht van de reclassering laten behandelen in een forensische zorginstelling. Om dit af te dwingen is een jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd. Doet hij niet wat de reclassering hem opdraagt, dan moet hij terug naar de gevangenis.

Zijn auto is in beslag genomen en deze krijgt K. niet terug.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
WonenWonen
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
DierDier
AutoAuto

Populaire berichten