Drie cultuurpijzen in Groningen: kandidaten kunnen zich aanmelden

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Groningen – De provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseren voortaan samen de uitreiking van de cultuurprijzen in Groningen. Zij roepen kandidaten voor de 3 categorieën voor Groninger Cultuurprijzen op. De Groninger Cultuurprijs blijft en is specifiek gericht op professionals. De Post Middendorp prijs en het Belcampo Stipendium worden vervangen door de Groninger Talentprijs. Daarnaast is er een Groninger Cultuurprijs voor Amateurs.

Groninger Cultuurprijs (provincie Groningen)
De Groninger Cultuurprijs is een prijs voor een Groninger persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000 met daarnaast een jaar lang ambassadeurschap voor kunst en cultuur in Groningen.

Groninger Talentprijs (provincie Groningen)
De Groninger Talentprijs wordt uitgereikt aan een bijzonder talent uit de Provincie Groningen. De talentprijs bestaat uit een opdracht om met begeleiding van een meester naar keuze een verhaal over Groningen te vertellen. Het vertellen moet breed opgevat worden en kan via verschillende kunstvormen, bijvoorbeeld dans, muziek of beeldende kunst. Deze uitvoering wordt gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Groninger Cultuurprijzen. De winnaar van de talentprijs ontvangt € 5000 en wordt begeleid door een meester en is een jaar lang ambassadeur voor kunst en cultuur in Groningen.

Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst (door Cultuurfonds)
De Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst wordt aan een amateurkunstenaar of vereniging uitgereikt die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000. De winnaar is een jaar lang ambassadeur voor kunst en cultuur in Groningen. Onze definitie van amateurkunst is dat deze persoon of instelling zich niet beroepsmatig bezighoudt met kunst en cultuur. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt.

Kandidaten kunnen zichzelf of anderen aanmelden tot en met 30 augustus. Dit kan via het aanmeldformulier op www.cultuurprijsgroningen.nl. Daar zijn ook de criteria voor de aanmeldingen te vinden.

Jury
Voor de beoordeling van de aanmeldingen is een jury ingesteld. De juryleden zijn uit de verschillende culturele werkvelden gekozen. De jury beoordeelt alle aanmeldingen en stelt een top 3 samen per prijs. De jury voor 2019 bestaat uit: Ilona Duits, Maarten Duijvendak, Harrie van den Elsen, Wilbert van de Kamp, Maria Koijck en Guy Weizman.

Back to top button