maandag 25 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Dooiaanval met kans op gladheid door ijzel

Nederland – Aan een fraaie winterweek, die begon met veel sneeuw en eindigde met schaatsijs, komt een eind. De temperatuur gaat weer omhoog en een regengebied veroorzaakt maandag verraderlijke gladheid door ijzel. Ook op deze zondag komt de temperatuur op veel plaatsen boven nul en daarmee komt ook een eind aan de regionale koudegolf.

Komende nacht nadert vanuit het westen een neerslaggebied. Het neerslaggebied brengt regen met zich mee en daarbij een grote kans op gladheid door ijzel. Door de volle winterweek zit de vorst diep in de grond en deze kou laat zich niet zonder slag of stoot verdrijven.

De kans op gladheid is maandagochtend dan ook groot met temperaturen van het wegdek onder het vriespunt. Vanuit het westen stijgt het kwik tot boven nul, maar vooral in het oosten en noordoosten houden de gladheidsperikelen nog tot in de middag aan. De maxima liggen morgen later op de dag tussen 2 graden in het noordoosten en 5 in het zuidwesten.

Einde regionale koudegolf
Op deze zondag stijgt de temperatuur nagenoeg overal tot boven het vriespunt. Daarmee komt een eind aan de regionale koudegolf. De KNMI-meetpunten Twenthe, Herwijnen, Volkel, Arcen en Ell voldeden aan de criteria. Voor een koudegolf moet de temperatuur op tenminste vijf dagen beneden het vriespunt blijven. Daarvan moet het in zeker drie nachten streng vriezen met minima beneden -10 graden.

Tot een officiƫle koudegolf is het deze vorstperiode niet gekomen. Op het hoofdstation in De Bilt werd het donderdag precies 0,0 graden en werd de vorstperiode onderbroken. De Bilt noteerde twee strenge vorstnachten. Vrijdag werd de eerste strenge vorst sinds 2013 genoteerd en gisternacht daalde het kwik naar -10,6 graden.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,307VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
DierDier
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
AutoAuto