Donderdag grote kans op storm windstoten tussen de 100 en 130 km/u

Nederland – Donderdag krijgen we te maken met een actieve stormdepressie. De exacte koers van de storm is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat het langs de kust gaat stormen en daarbij komen windstoten voor van 100-120 km/u. In het Waddengebied zou het tot een zware storm kunnen komen (10 Bft.) met zeer zware windstoten rond 130 km/u. In het binnenland kunnen (zeer) zware windstoten van 80-100 km/u voorkomen. Verder is het de hele week onstuimig en nat met veel (winterse) buien.

Het belooft de hele week onstuimig te worden, maar de climax van het gure en winderige weer ligt duidelijk op donderdag. Op dit moment is de kans dat het ergens langs de Nederlandse kust tot storm komt ongeveer 80%. Sommige weermodellen komen voor het Waddengebied zelfs met een zware storm op de proppen. Daarbij zou windkracht 10 worden gehaald en is kans op zeer zware windstoten tot maar liefst 130 km/uur!

Om officieel van een zware storm te mogen spreken moet het ergens in het land gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waaien. Het was de afgelopen tijd al onstuimiger dan gebruikelijk. De laatste twee zware stormen vonden plaats op 3 januari 2018 en 13 september 2017. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De meeste officiële zware stormen (58%) vinden plaats tijdens de wintermaanden december, januari of februari.

Storm brengt zeer zachte lucht

De meeste berekeningen van de weermodellen (80%) gaan voor een koers waarbij de kern van de stormdepressie ten noorden van Nederland langs trekt. Een westenwind blaast in dat geval zeer zachte lucht het land in, waardoor er naast veel wind ook een bak water valt. De temperatuur stijgt naar 8 graden in het noorden, 10 in het midden en 11 in het zuidwesten. Normaal is het 4 tot 6 graden.

Mocht de stormdepressie een zuidelijkere koers volgen, dan kan vooral in het noorden van het land natte sneeuw vallen en is van storm nauwelijks sprake. Dit komt doordat het zwaarste stormveld in dat geval boven Frankrijk en België uitkomt en wij met een koudere oostenwind te maken krijgen. Op dit moment is de kans klein dat dit scenario gaat uitkomen.

 

Woensdag ook al stormachtig

Morgen doen we nog een schepje bovenop het gure en onstuimige weer van vandaag. Aan zee wordt de wind stormachtig, windkracht 8 en is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Bovendien trekken heel wat buien over het land en hierbij is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Lokaal kan het ’s nachts en in de vroege ochtend tijdelijk wit worden, want de temperatuur ligt dan rond het vriespunt. Zeker hoge gebieden als de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Limburgse heuvels maken kans op een kortstondig sneeuwdek. Omdat het overdag 6 graden wordt smelt de sneeuw alweer snel weg.

Back to top button