4.9 C
Delfzijl
27 februari 2021 04:55

Dit jaar al kwart minder woninginbraken in Groningen

Groningen – Tot nu toe zijn er dit jaar in Groningen 294 woninginbraken geweest. Ten opzichte van dezelfde periode (januari tot en met april) vorig jaar is dit aantal afgenomen met 25%. Ook het aantal schuurinbraken is fors gedaald in Groningen (-27,9%). Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Woninginbraken in Groningen
Het aantal woninginbraken in de provincie Groningen laat een negatieve trend zien die gunstig uitpakt voor woningeigenaren en huurders. In de periode januari tot en met april 2019 waren er in totaal 392 woninginbraken in Groningen. Dit jaar is dit aantal – in dezelfde periode – beduidend lager (25% minder); met 294 woninginbraken. 

Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken. De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder ook ‘zoveel als mogelijk thuiswerken’, vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers; om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen uit te wijken naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen van woningen.

Forse stijging aantal schuurinbraken
Ondanks de coronacrisis lijken inbrekers niet stil te zitten. Het lijkt er zelfs op dat ze juist uitwijken naar schuren en kelderboxen. Hierbij is landelijk sprake van een stijging van 24% van geregistreerde schuurinbraken in de maand april.

In Groningen werden er in april ook fors meer schuurinbraken gepleegd. Waar de Groningse politie vorig jaar april in totaal 18 ‘schuurinbraken’ registreerde, is dit jaar sprake van 25 inbraken (+38,9%). Bekijk alle onderzoeksresultaten op de woninginbrakenmonitor van Independer, waar ook de registraties van bijgebouwen inzichtelijk zijn gemaakt.

Groningers dienen goed naar dekking te kijken
“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Als de deur gewoon open stond, geldt de dekking niet,” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.” 

Volg ons op

10,928FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten