Dieuwertje Blok geeft Vrijheidscollege aan 2500 scholieren in de provincie

Delfzijl – In 2019 gaf Dieuwertje Blok met succes een aantal kindercolleges over vrijheid in Groningen en Stadskanaal. Vanwege de grote belangstelling in 2019 is besloten het college nu voor basisscholen in de hele provincie aan te bieden. In aanloop naar 5 mei, wanneer 75 jaar vrijheid wordt gevierd, geeft Dieuwertje haar visie op vrijheid aan 2500 basisscholieren.

Vrijheid als rode draad
Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz.

Kindercollege
Dieuwertje is zich heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest”. Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is. Blok deelt in dit speciale kindercollege haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren haar grootouders gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind. Blok: “Dankzij hulp van heel moedige mensen hebben ze de oorlog overleefd. Alle andere familie heeft, op één nicht na, de oorlog niet overleefd, omdat ze werden vermoord. Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent. Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”

Populair in Groningen
Zodra de inschrijvingen voor het Vrijheidscollege open gingen werd duidelijk hoe populair het college van Dieuwertje Blok is. Met meer dan 60 aanmeldingen en 2500 scholieren zitten alle colleges vol. De colleges in de stad vinden plaats in het nieuwe Groninger Forum. Daarnaast zijn er colleges in Winschoten, Hoogezand, Delfzijl, Winsum, Zuidhorn en Stadskanaal.

Lesprogramma
Bevrijdingsfestival Groningen biedt rondom dit college lesmateriaal aan. De leerlingen kunnen na afloop van het college in de klas gaan filosoferen over vrijheid. Ook krijgen zij, met behulp van een filmpje met Dieuwertje Blok, de opdracht om een foto te maken van de plek of plaats waar zij zich het meest vrij voelen. Een selectie van deze foto’s zijn op 5 mei te zien op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark te Groningen waar 75 jaar vrijheid wordt gevierd.

Back to top button