Dertigste editie van de Coopluydenmarkt in Appingedam trekt veel publiek

Appingedam – Elk jaar, op de eerste vrijdag in augustus, vindt in Appingedam de Coopluydenmarkt plaats. Het historische centrum gelegen aan de ooit voor de handel zo belangrijke wateren van het Damsterdiep veranderd dan in een warenmarkt in middeleeuwse sferen. Het was vrijdag dan ook gezellig druk in Appingedam, vele mensen kwamen mede door het goede weer een kijkje nemen op de dertigste editie van de Coopluydenmarkt.  

De periode van de middeleeuwen spreekt tot de verbeelding. Boogschieten, de ridderspelen, de valkeniers, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmarkt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Soms zo levensecht dat je je af vraagt of je echt bent terug gegaan in de tijd. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden was de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk.

Naast de markt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk was er veel meer te beleven. Kinderen konden zich gratis laten schminken en voor de aller kleinsten was er een poppentheater.

Tijdens de Coopluydenmarkt werd er ook de finale van het stadsomroepersconcours gehouden. Deze werd gewonnen door Sneker stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries. Hij mag zich de beste stadsomroeper van Nederland noemen.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2133″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button