fbpx
12.4 C
Delfzijl
20 oktober 2020 22:48

Derde editie van Monnikenwerk

Westeremden – In de periode van 15 juli tot en met 19 augustus vindt de derde editie van Monnikenwerk plaats. Opnieuw werken 11 kunstenaars uit de regio in de oude groninger kerken. Elke woensdag zijn de kunstenaars in stilte aan het werk en is bezoek welkom tussen 17.00 en 20.00. Ook in deze derde editie hopen de kunstenaars samen met de bezoekers te ontdekken waartoe de ruimte van een oude kerk uitnodigt en of er kunst kan ontstaan die raakt aan iets dat groter is dan wij. De deelnemende kerken behoren allemaal tot de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Tijdens de eerste twee edities werd duidelijk hoe veel mensen zich geïnspireerd voelden door deze bijzondere combinatie van oude kerken en kunst van nu. De kunstenaars aan het werk zien, de stilte van de kerk ervaren, een rondje kunnen fietsen en een paar weken later nog eens opnieuw komen kijken en iets anders te zien, voortgang maar ook een andere blik wellicht.

Monniken – zo zegt Wil Derkse, professor in Nijmegen en ook een Benedictijnse halve monnik – leven volgens de principes van obedientia, stabilitas loci en conversio morum. Die principes liggen ook onder monnikenwerk. Obedientia – luisteren naar wat zich aandient, werkend in een plek die al honderden jaren ruimte biedt aan vreugde en rouw, eer en verdoemenis. Stabilitas – bestendigheid door ons, voor zes weken dan toch, te verbinden aan één kerk in één dorp. En conversio morum – streven naar dagelijkse verbetering door elke monnikenwerkdag opnieuw er te zijn, op die ene plek, voor de kunstenaar zelf, zijn/haar werk en de bezoekers.

Deelnemende kerken dit jaar zijn in ronde Noord de kerken van Baflo, Den Andel, Westernieland, Saaxumhuizen en Eenrum. In ronde Oost gaat het om de kerken van ’t Zandt, Leermens, Loppersum, Eenum en Westeremden. In deze kerken treft de bezoeker een brede variatie aan kunstvormen. Zo gaat Wianda Keizer een installatie maken in de kerk van Saaxumhuizen, tekent Geert Schreuder wat hij ziet om en in de kerk van Leermens en gaan fotografen Annemarie van Buuren en Arjan Verschoor aan de slag met foto’s bij maanlicht. Meer informatie staat op www.monnikenwerk.nu

Fietsroutes
Langs de 10 kerken voeren twee fietsroutes, ronde Noord van ongeveer 15 km en ronde Oost van ongeveer 22 km. In elke ronde bevindt zich een locatie met een treinstation. Deze routes vindt u op de website.

Data en tijden
Woensdag 15 juli, 22 juli en 29 juli
Woensdag 5 augustus, 12 augustus en 19 augustus
Alle kerken zijn geopend voor publiek van 17.00 – 20.00 uur

Deelnemende kunstenaars per ronde
Ronde Noord
Baflo (trein) Laurentiuskerk – Yvonne Struys – Gemengde techniek
Den Andel – Annemarie van Buuren en Arjan Verschoor – Fotografie
Westernieland – Leen Kaldenberg – Schilderijen
Saaxumhuizen – Wianda Keizer – Installatie
Eenrum – Marc de Groot – Zaden

Ronde Oost
Loppersum (trein) Petrus en Pauluskerk – Roelof Hoving – Schilderijen
Eenum – Lisette Durenkamp – Installatie
Leermens Donatuskerk – Geert Schreuder – Tekeningen, aquarel
’t Zandt Mariakerk – Anjet van Linge – Beeldhouwen
Westeremden Andreaskerk – Josefien Alkema – Tekeningen

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,218VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten