Delfzijlster (74) hoort stevige strafeis voor onzedelijke handelingen met kleindochter (10)

Groningen – Een 74-jarige man uit Delfzijl heeft de officier van justitie vanmiddag een stevige straf tegen hem horen eisen. De officier eist 24 maanden celstraf tegen de man, waarvan 8 maanden voorwaardelijk wegens onzedelijke handelingen met de kleindochter van zijn vrouw. Het meisje was op dat moment nog geen 12 jaar oud. Dit zou hebben plaatsgevonden in de periode van april 2018 tot januari 2021.

Volgens de rechtbank deed de moeder aangifte bij de politie nadat het meisje, op dat moment 11 jaar oud, had verteld dat als ze bij opa logeerde en hij gedronken had hij dingen met haar deed die zij niet leuk vond. Dit zou plaats hebben gevonden als het meisje naar bed werd gebracht, één keer zou het in de woonkamer zijn gebeurd. De man bekende in grote lijnen wat de rechtbank hem voorhield en er onwijs veel spijt van te hebben. Het binnendringen, zoals het meisje heeft verklaard, ontkent hij stellig.

De man verklaarde dat hij het meisje niet meer dan drie keer heeft betast, het meisje zelf heeft verklaard dat dit vaker is gebeurd. Ze was niet aanwezig bij de zitting omdat ze het erg moeilijk heeft met de gebeurtenissen en hier psychische klachten aan heeft overgehouden. De man verklaarde dat hij denkt “verliefd” op haar te zijn geweest, hij had een hele muur vol met foto’s van het meisje. Het andere kleinkind kwam daar volgens de rechtbank nauwelijks in voor.

Toen het meisje het eerder aan haar oma vertelde adviseerde die haar om het niet aan haar moeder te vertellen. “Dan zou opa de bak in moeten”, zou de oma gezegd hebben. De rechtbank vindt dat een meisje van die leeftijd op die manier wel een hoek in wordt gedreven en ze niet meteen haar verhaal heeft gedaan. De zaak zorgde ervoor dat de relatie tussen de familie en de relatie tussen opa en oma verbroken is.

De officier van justitie vindt dat de stiefopa niet altijd consistent is in zijn verklaringen en het daarom niet anders op te vatten is dat de man seksuele intenties had met zijn handelen. In de strafeis wordt meegenomen dat de man geen strafblad heeft, op leeftijd is en zijn gezondheid niet meer goed is.

De advocaat van de man vindt de straf stevig, ze vindt dat de man zich alleen schuldig heeft gemaakt aan ontucht en daarom een hoge werkstraf moet krijgen. Toen de man zelf het laatste woord mocht hebben kwam hij niet verder dan tranen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Back to top button