Delfzijl wil bijdrage leveren voor onderhoud opleidingsschip Zeekadetkorps Delfzijl

Delfzijl – Het college van Delfzijl stelt de raad voor om een krediet van € 30.000,- beschikbaar te stellen voor onderhoud aan het opleidingsschip en clubhuis van de jeugdvereniging Zeekadetkorps Delfzijl. Om het schip als onderkomen te kunnen gebruiken is onderhoud vereist aan het schip. In totaal is een investering van € 83.500,- euro nodig, de vereniging heeft zelf al € 50.400 bij elkaar gekregen door onder andere sponsoring en fondsenwerving. Voor het resterende bedrag doet de vereniging een beroep op de gemeente. De raad neemt hierover op donderdag 26 maart een beslissing.

Wethouder Jan Menninga van Financiën: “Het zeekadetkorps is een jeugdvereniging volledig gedragen door vrijwilligers waar onze jongeren spelenderwijs leren over het leven op een schip. Van roeien en zeilen tot logistiek en techniek. De vereniging past bij een maritieme stad als Delfzijl. Ze dragen veelvuldig hun steentje bij aan belangrijke momenten in onze gemeente zoals de kranslegging op 4 mei en Pinksteren. Een veilig en goed onderhouden opleidingsschip is van groot belang voor de voortgang van de vereniging.” Een deel van de zeekadetten stroomt door naar maritieme beroepen, in dit kader onderhoudt het korps contacten met de Zeevaartschool en technische opleidingen in de regio.

Varend erfgoed
Het schip de Naarden is een voormalige (houten) mijnenveger van de Koninklijke Marine en is geregistreerd als Varend Erfgoed. Het schip werd oorspronkelijk met hulp en subsidie in natura van de Koninklijke Marine onderhouden maar sinds 2000 wordt deze ondersteuning niet meer verleend. De Naarden behoort tot de twee laatste van dit type mijnenveger die Nederland rijk is. Het wordt beschouwd als een ‘Delfzielster Pronkjewail’ en heeft een prominente plek in de Farmsumerhaven.

Back to top button