fbpx
6.3 C
Delfzijl
27 november 2020 08:59

Delfzijl dient aanvraag in voor proeftuin aardgasvrij

Delfzijl – Het college van burgemeester en wethouders dient een aanvraag in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties voor een bijdrage om een proefproject uit te werken voor het aardgas-vrij maken van een buurt in Delfzijl Noord.

Niet langer wachten
Wethouder IJzebrand Rijzebol: “Wij hebben de herstructurering van Delfzijl Noord jarenlang vertraagd door onduidelijkheid in het aardbevingsdossier. We kunnen gewoonweg niet langer wachten. Het aanstaande Klimaatakkoord van de rijksoverheid legt ons harde verplichtingen op voor de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving. Als we niet doorpakken, worden op provincie- en rijksniveau de kaders in het klimaatdossier voor ons ingevuld en verliezen we de regie.”

Gebiedsgerichte aanpak samen met inwoners
In Delfzijl Noord liggen unieke kansen voor een gebiedsgerichte en participatieve aanpak van diverse thema’s, die in dit proeftuinproject allemaal samenkomen. De samen met de inwoners opgestelde Woonvisie Delfzijl en Gebiedsvisie Noord reiken de kaders aan. Delfzijl wil in dit proefproject drie hypothesen onderzoeken:
1. Een succesvolle energietransitie is in de allereerste plaats afhankelijk van draagvlak bij de eindgebruikers;
2. De energietransitie in Nederland slaagt alleen als de rijksoverheid actief en financieel participeert in de aanleg van een nieuwe energie-infrastructuur;
3. Een succesvolle en betaalbare transitie naar aardgasvrij in Delfzijl is het bewijs dat ook andere ‘buitenranden van Nederland’ die transitie kunnen maken.

Voortvarend aan de slag
De gemeente vraagt een rijksbijdrage aan van circa 4,6 miljoen euro. Afgezet tegen de opgaven in Delfzijl Noord is dit slechts een fractie van wat publieke en private partijen moeten investeren. Rijzebol wil voortvarend te werk gaan: “Wij gaan meteen na het zomerreces een conferentie organiseren, waarin we met private partijen afspraken maken hoe we dit proefproject tot een van de meest aansprekende van Nederland kunnen maken.”

Volg ons op

10,555FansLike
1,424VolgersVolg
5,228VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten