De meteorologische zomer begint met zomerweer

Nederland – Pinkstermaandag 1 juni begint de meteorologische zomer met zomerweer. De zon schijnt uitbundig en is ook fel met een zonkracht 7. Dinsdag en woensdag is het nog warmer met zomerse temperaturen. Vanaf donderdag gaat de temperatuur omlaag en wordt het wisselvallig. De temperatuur daalt naar 16-20 graden aan het eind van de week.

Na een recordzonnige en droge lente begint maandag de meteorologische zomer. Het weerbeeld is zomers met maandag en dinsdag veel zon. De temperatuur doet ook aan zomer denken en stijgt Pinkstermaandag naar 22-23 graden in het noorden en westen en naar 24-25 graden in het midden, oosten en zuiden. In Noord-Brabant en in Limburg kan het lokaal 26 graden worden. Op de Waddeneilanden en langs de noordkust wordt het 19-21 graden.

Ook dinsdag en woensdag is het zomers en wordt het zelfs nog wat warmer. In het noorden en westen stijgt het kwik naar 23-25 graden, landinwaarts zijn de temperaturen zomers met maxima van 25-29 graden. Daarbij schijnt de zon volop, maar in de loop van woensdag neemt de bewolking toe en stijgt de kans op een bui.

De terrassen gaan weer open, maar let op de zonkracht als je van je drankje aan het genieten bent. De zon is namelijk fel met zonkracht 7. Verbranding ligt na ongeveer 10 minuten op de loer.

Vanaf donderdag wisselvallig en (tijdelijk) minder warm
Donderdag draait de wind naar het westen tot noordwesten en gaat de temperatuur omlaag. Hoe snel het afkoelt moeten we afwachten, maar de zomerse temperaturen raken we kwijt. Donderdag wordt het van noordwest naar zuidoost ongeveer 18-23 graden en vrijdag verwachten we maxima van 16-20 graden. Volgend weekend wordt het met 15-18 graden nog frisser.

De zon blijft weliswaar geregeld schijnen, maar er zijn ook vrij veel wolkenvelden en het komt eindelijk weer eens tot buien. Die buien zijn goed voor de naar water snakkende natuur, maar ook goed voor hooikoortspati├źnten. Buien spoelen de lucht tijdelijk schoon en ook de wind van zee zorgt voor wat verlichting.

Astronomische of meteorologische zomer?
De astronomische zomer hangt af van de stand van de zon en begint dit jaar op zaterdag 20 juni om 23:43 uur. De astronomische zomer eindigt op 22 september om 15:30 uur. De meteorologische zomer is elk jaar van 1 juni tot 1 september en start dit jaar dus op Pinkstermaandag.

Back to top button