De familie Bach op het orgel van de Gereformeerde kerk in Appingedam

Appingedam – Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag en in het kader hiervan zal Ties Wildeboer, organist van de Gereformeerde kerk van Appingedam, een aantal orgelconcerten op het orgel van de Gereformeerde kerk van Appingedam verzorgen. Het orgel is gebouwd in de jaren 1946-1949 door de firma Pels uit Alkmaar (NH), en uitgebreid in 1968 door de firma Verschueren uit Heythuysen (Limburg).

Het programma zal 3 x uitgevoerd worden, en wel om 12:00, 14:00 en 16:00 uur, zodat een ieder de gelegenheid krijgt om te komen luisteren. Het concert is om meerdere redenen bijzonder omdat orgel van de Gereformeerde kerk vrijwel uitsluitend te horen is in de kerkdiensten van de Gereformeerde kerk vrijgemaakt, en vanwege het bijzondere programma. Meestal worden orgelwerken van Johann Sebastian Bach gespeeld, en soms ook van zijn familieleden, maar vrijwel nooit in combinatie.

Programma
Het thema van het concert is de familie Bach. De voorouders van de grote Johan Sebastiaan Bach (1685-1750) waren al vanaf de 16e eeuw al actief in de muziek. Vandaag een eerbetoon aan deze hoogbegaafde familie.

U hoort om te beginnen werken van een oom van Johann Sebastian, te weten Johann Christoph Bach (1642-1703). Hij was organist in Arnstadt, Eisenach en Ohrdruf. Van hem delen uit zijn bundel koraalbewerkingen, 44 chorale zum Preambulieren.

Vervolgens speelt Ties werken van een achterneef van Johann Sebastian, te weten Johann Bernhard Bach (1676 – 1749). Van hem klinkt de Ciaconna in Bes, variaties op een basthema, waarin allerlei mogelijkheden van het Pels/Verschuerenorgel gedemonstreerd kunnen worden.

Johann Michael Bach (1648 – 1694) was een andere bloedverwant van Johann Sebastian. Hij werd, evenals zijn broer Johann Christoph Bach (1642-1703), in de familie Bach zeer gerespecteerd om zijn muzikale kwaliteiten. Van hem klinkt de koraalbewerking Allein Gott in der hoh sei ehr.

Uiteraard mag Johann Sebastian zelf niet ontbreken. Van hem hoort u koraalbewerkingen (Orgelbuchlein) en vrije werken, o.a. de eerste 2 delen uit de Pastorale BWV 590, en een menuet uit ‘Clavier-Büchlein’ voor Anna Magdalena Bach. Ties vervolgt met de variaties over “A vous dirai-je maman” van een zoon van Johann Sebastian, te weten Johann Christoph Friedrich Bach (1732-1795) waarbij het orgel ook weer in al zijn facetten kan klinken, en besluit met een feestelijke mars in D van een andere bekende zoon van Johann Sebastian, Carl Philip Emanuel (1714-1788)De toegang tot deze 3 concerten is gratis maar een vrijwillige bijdrage voor het orgelfonds is van harte welkom, daartoe is er een collectebus aanwezig in de kerk. Al klinkt het orgel nog heel fraai, het is wel aan restauratie toe en daarvoor is uw bijdrage zeer welkom

Back to top button