26.5 C
Delfzijl
16 juni 2021 18:36

De Bierumerschool gaat ‘onderhuids’

spot_img

Bierum – Andermaal gaat de Bierumerschool het experiment aan. Deze keer met twee bijzondere kunstenaars. Beiden redelijk vers afgestudeerd aan kunstacademies. Maar een generatie verschil: jong en gerijpt, grote verschillen, maar ook overeenkomsten. Twee vrouwen uit Utrecht die beiden ‘lichaam’ tot object van hun kunstzinnige studie hebben gemaakt. Frenske Jansen en Gretha Hengst laten vanaf 16 februari samen twee maanden lang zien waartoe hun kunstenaarschap hen tot nu toe heeft gebracht. Beiden zijn bedreven in het maken van fascinerende  installaties.

Bij Jansen draait het om waarneming: wat is echt, wat is waar, wat is fictie, wat beelden wij ons in? Telkens blijf je achter met de vraag: in welke wereld ben ik nu beland? Functie en betekenis van de alledaags voorwerpen die zij gebruikt, krijgen opeens heel andere dimensies in een schijnbaar nieuwe werkelijkheid. De hersens van waarnemers gaan als het ware aan de haal met de levensechte verzinsels die zij ons voorschotelt, heen en weer geslingerd tussen vraag en antwoord. Wat zie ik? Wat voel ik? Wat ruik ik? Alle zintuigen worden beproefd. Frenske Jansen studeerde vorig jaar af aan Minerva, maar heeft in haar kunstenaarsloopbaan al aan heel wat exposities en manifestaties bijgedragen, zoals in de Nicolaikerk en op het Suikerunieterrein.

Doet Jansen een beroep op onze zintuigen, Hengst registreert wat door onverwachte aanslagen met het lichaam gebeurt. Iets gaat zijn gang. Iets raakt het lichaam. Welke gedachten doemen op als je wordt geraakt? Welke gevoelens gaan er spelen? Wat gebeurt er met je zonder dat je zelf hebt bijgedragen aan de oorzaak?  Met haar installatie in de Bierumerschool wil zij flarden tonen van denken, voelen en besef die in het lichaam achterblijven als het wordt geraakt. Uit die ervaring ontstaat uit papier en ander materiaal al tekenend, schilderend, bordurend en naaiend een wisselend samenstel aan voorstellingen, fantasiebeelden, patronen, vlekken en lijnen. Haar werk is een onderzoek naar de gevolgen van veranderend lichamelijk bewustzijn op beeldtaal (lijnvoering, kleur- en materiaalgebruik, figuratie of abstractie).

Gretha Hengst studeerde aanvankelijk Nederlands, maar werd gefascineerd door theater en volgde de acteursopleiding in Utrecht. Haar fascinatie voor het lichaam, bracht haar op latere leeftijd naar de Nieuwe Akademie voor de kunstopleiding. Daar studeerde zij in 2015 af. Zij exposeerde haar veelzijdige werk op diverse plaatsen in het land. In haar kunst vallen het lege landschap en fascinatie voor het lichaam en de liefde voor taal samen. Uit soms bijna vergaan papier schept zij nieuwe vormen, nieuwe intrigerende objecten, soms als gestopte sokken bijeen gehouden.

Wie nieuwsgierig is geworden, kan vanaf 16 februari tot en met 14 april elk weekend tussen 14 en 17 uur  terecht in de Bierumerschool, Hereweg  12, Bierum.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen

Populaire berichten