Cursus Politiek Actief van start in Eemsdelta gemeenten

Appingedam – Veertien enthousiaste deelnemers zijn dinsdag 4 juni 2019 begonnen met de cursus Politiek Actief. Deze cursus is georganiseerd door de griffiers van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum in samenwerking met ProDemos, het voorlichtingscentrum voor democratie en rechtsstaat. De deelnemers werden in de raadzaal van Delfzijl welkom geheten door loco-burgemeester Jan Menninga.

Politiek betrokken
Hoe werkt besluitvorming binnen de gemeente? Hoe heb je als inwoners invloed? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Dit zijn een paar onderwerpen die aan de orde komen tijdens de cursus. ‘Met deze cursus willen we inwoners stimuleren politiek betrokken te worden. In vier avonden in juni leer je heel veel over de werking van de gemeente en gemeenteraad’,¬† zegt raadsgriffier Tineke Kramer van Appingedam. Ter afsluiting van de korte opleiding wonen de deelnemers een besluitvormende raadsvergadering bij van een van de drie raden.

Successen
Wilma Jongsma van ProDemos gaf de eerste cursusavond een les over staatsinrichting. Aan het eind van de avond konden de deelnemers, de aanwezige raadsleden vragen stellen over waarom ze de politiek in zijn gegaan en welke successen ze hebben geboekt. Op 11 juni wordt de tweede lesdag gehouden in het raadhuis van Appingedam. Op de agenda staat dan het besluitvormingstraject en de ‘gereedschapskist’ van een raadslid. Welke mogelijkheden heb je als raadslid om invloed uit te oefenen.

Back to top button