Culturele Mobiliteit Groningen nu ook voor vmbo-leerlingen

Groningen – In juni kunnen ook een aantal vmbo-scholen in Groningen deelnemen aan het vervoersproject Culturele Mobiliteit. Doel is de vmbo-leerlingen kennis te laten maken met de verhalen en kunstobjecten van Groninger musea. De scholen doen mee aan een pilot van Stichting Kunst & Cultuur en de provincie Groningen.

De leerlingen van het Ubbo Emmius uit Winschoten maken op 14 juni 2022 de eerste rit met de vmbo-bus. De school boekte het programma De Collectie van het Groninger Museum. In dit educatieve programma maken de leerlingen onder leiding van een museumdocent verschillende foto-opdrachten met hun mobiele telefoon, nadat zij verschillende kunstwerken hebben bekeken. Naast het Ubbo Emmius, volgen ook twee klassen van het Dollard College uit Bellingwolde een aantal programma’s in het museum.

Als de pilot goed verloopt kunnen volgend schooljaar alle vmbo-scholen in de provincie gebruik maken van het project. Naast een educatief programma in het Groninger Museum is er dan ook een programma te volgen in Klooster Ter Apel.

Culturele Mobiliteit bestaat al voor basisscholen
Het project Culturele Mobiliteit loopt al sinds 2016 voor het primair onderwijs in de provincie. Basisscholen kunnen jaarlijks kiezen uit educatieve programma’s bij zeven musea in Groningen. Deze buitenschoolse cultuureducatie biedt mogelijkheden om kunst en erfgoed tastbaar te maken.

Met de pilot Culturele Mobiliteit vmbo wil Stichting Kunst & Cultuur onderzoeken hoe de programma’s en het georganiseerde vervoer door de middelbare scholen worden ervaren en hoe zij de pilot het beste een vervolg kan geven. De organisatie hoopt volgend schooljaar zo’n 1500 vmbo-leerlingen te vervoeren.  

Back to top button