Code rood: Ijzel kan nog tot in de middag aanhouden in het noorden van het land

Spijk – Op dit moment is op veel plaatsen sprake van ernstige gladheid door ijzel. Veel wegen liggen er spekglad bij en de meeste gladheid concentreert zich op wegen en stoepen die niet zijn gestrooid. Vanwege de verraderlijke gladheid geldt op grote schaal code rood (weeralarm). Op ’t Loug in Spijk gleed vanmorgen een bestelbus in de kerk gracht, niemand raakte gewond. Een bergingsbedrijf heeft de bus weer op het droge gezet.

De wegdektemperatuur in het hele land rond of onder het vriespunt. Daarbij valt regen, waardoor het regenwater direct op de weg bevriest en een ijslaag vormt. De ijzel is nog niet over zijn hoogtepunt heen. Vooral in het midden, noorden en oosten kan het nog een aantal uur glad blijven. In het noordoosten houdt de gladheid door ijzel zelfs tot in de middag aan. In het noordoosten is de gladheid waarschijnlijk in de tweede helft van de middag voorbij. Wel kan het in het hele land nog glad zijn door sneeuwresten. De regen maakt de sneeuw papperig, waardoor het extra glad is.

Gladheid door opvriezing
Na de ijzel van vanochtend is in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw kans op gladheid. Dit keer niet door ijzel, maar door opvriezing. Omdat de vorst van afgelopen week nog in de bodem zit, kan de wegdektemperatuur tijdens opklaringen snel onder nul komen. Hierdoor bevriest het water dat op de wegen ligt en wordt het spekglad. Komende dagen neemt de kans op gladheid door opvriezing af, omdat de temperatuur zowel overdag als ’s nachts ruim boven nul blijft.

Back to top button