fbpx
5.1 C
Delfzijl
woensdag 29 januari 2020
Home Algemeen Cbs De Triangel wordt sleutelbewaarder van Molukse kerk Appingedam

Cbs De Triangel wordt sleutelbewaarder van Molukse kerk Appingedam

Appingedam – Cbs De Triangel wordt op vrijdag 29 maart Sleutelbewaarder van de Molukse kerk in Appingedam. Met het project Sleutelbewaarders van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maken kinderen kennis met de kerk in hun buurt en gaan de school en de kerk structureel samenwerken. Cbs De Triangel is hiermee de elfde school die meedoet aan dit project. De Molukse kerk is sinds 2014 een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie.

Bij de feestelijke start van het Sleutelbewaardersproject op vrijdag 29 maart ontvangen de leerlingen een échte sleutel van de kerk. Er wordt er een certificaat ondertekend door twee leerlingen, een vertegenwoordiger van de kerk en de directeur van de Stichting Oude Groninger kerken, om de samenwerking te bezegelen. Er is muziek en er zijn hapjes in Molukse stijl. De kinderen spelen vervolgens het Sleutelbewaardersspel, waarbij ze spelenderwijs kennismaken met het gebouw en de Molukse cultuur en geschiedenis. Het spel zit, met de sleutel van de kerk, in de speciale Sleutelbewaarderskist.

Er komen regelmatig leerlingen van de school naar de kerk om te leren over de Molukse cultuur en geschiedenis. De leerlingen worden ook uitgedaagd na te denken over de waarde van het gebouw. Wat is de betekenis van dit kerkje voor de gemeenschap, toen en nu? En in de toekomst? Zo kunnen de kinderen een eigen betekenis geven aan dit bijzondere gebouw in de eigen buurt, en zich er mede verantwoordelijk voor voelen.

Er doen nu elf scholen en kerken in de provincie mee aan Sleutelbewaarders. Het project is in juni 2016 van start gegaan in Garnwerd, daarna volgden Obergum, Woltersum, Engelbert, Tolbert, Adorp, Solwerd, Garmerwolde, Breede en ’t Zandt.

In 2019 bestaat de SOGK 50 jaar. Dat wordt uiteraard uitgebreid gevierd en bij stilgestaan. Het Sleutelbewaardersproject is een van de projecten van de afdeling Educatie van de jubilerende SOGK. Op deze manier hoopt de Stichting een bouwsteen te leveren voor draagvlak in de toekomst.

Advertenties
Advertenties