fbpx
7.8 C
Delfzijl
23 november 2020 17:59

BetingeStaete bestaat 10 jaar

Delfzijl – Deze week werd het 10-jarig jubileum van BetingeStaete in Delfzijl feestelijk gevierd. Zonnehuisgroep Noord biedt met het woonzorgcentrum ruimte aan meer dan 100 ouderen; 56 cliënten in het Zonnehuis, 28 cliënten in de Woonhaven en 22 huurders in de aanleunwoningen. 

Op maandag 18 maart bestond BetingeStaete 10 jaar, dat moest gevierd worden. In de ochtend kregen cliënten een lekker gebakje bij de koffie en ’s middags was er voor hen een speciaal buffet. De koks Gerhard Hulzebos en Roelf van Zonneveld hadden diverse koude schotels klaargemaakt met salades, vlees, vis en fruit. Het zag er prachtig uit. Alle aanwezigen genoten van de heerlijkheden en gezelligheid.

De rest van de week werd er nog meer aandacht besteed aan het jubileum. Op woensdagochtend brachten ‘The Andrew Sisters’ de boogie woogie naar de Huiskamer van BetingeStaete en donderdagavond zorgde Zanggroep Flexibel uit Delfzijl voor muziek en gezelligheid. Op vrijdag 22 maart was het Nationale Pannenkoekdag, kinderen van basisschool Kindcentrum Noord kwamen pannenkoeken bakken voor alle cliënten. Want pannenkoeken zijn niet alleen lekker, samen eten is ook gezellig. Het brengt jong en oud bij elkaar.

Zonnehuis en Woonhaven BetingeStaete ligt in Delfzijl-Noord, bij winkelcentrum De Wending. Middenin de samenleving, met winkels om de hoek, de zorg binnen handbereik en de zee vlakbij. In het gebouw ziet men aan de kleuren en decoraties dat er een binding is met de zee en de zeevaart. Er is een bushalte vlakbij en het station van Delfzijl is op loopafstand. Bezoekers kunnen parkeren op de ruime parkeerplaatsen voor en naast het gebouw. Wijkbewoners en andere gasten zijn altijd van harte welkom.

Zonnehuis
In Zonnehuis BetingeStaete wonen ouderen die meer zorg nodig hebben dan ze thuis kunnen krijgen. De 55 appartementen zijn zo ruim, dat ze ook geschikt zijn voor echtparen. In de zomer kunnen cliënten genieten van de belevingstuin en er zijn het hele jaar volop activiteiten in de gezellige Huiskamer, het restaurant op de begane grond, en de recreatiezaal. Daarnaast is er een Grand Café, bibliotheek, pedicure en kapper. Bezoekers zijn altijd welkom, naasten en betrokkenen worden van harte uitgenodigd om mee te eten, mee te doen of om te blijven slapen.

Activiteitenbegeleidsters Maaike Tacoma en Petra Schollema zorgen voor ontspanning en inspanning. “We vinden het belangrijk dat cliënten zich thuis voelen in een veilige omgeving en dat een ieder mag genieten van elke dag die voor hun ligt. Dat ze zoveel mogelijk kunnen leven zoals ze dat graag willen. In hun eigen tempo, met hun eigen spullen, met naasten en met 24 uur per dag liefdevolle zorg. We organiseren zoveel mogelijk leuke activiteiten, ook met de buurt.

We werken veel samen in de wijk, onder andere met Wijkbelangen Delfzijl-Noord, bewonersinformatieloket STIP en Stichting Welzijn en Dienstverlening (SWD). Iedere vrijdagmiddag is er het ‘Samen eten project’. Een gezamenlijke maaltijd voor de wijkbewoners en de bewoners van BetingeStaete met behulp van vrijwilligers. Eens per maand krijgen we in BetingeStaete bezoek van kinderen van Kindcentrum Noord. En ieder jaar is er een Repair Café en een wijkbarbecue.”

Woonhaven
Indien blijkt dat wonen in het Zonnehuis onvoldoende vertrouwd en veilig is, kan men in hetzelfde gebouw verhuizen naar Woonhaven BetingeStaete. De Woonhaven biedt een veilige en huiselijke woonomgeving met 24-uurs zorg, begeleiding en behandeling aan 28 mensen met dementie in een gesloten setting. Er zijn vier woningen, die ieder plaats bieden aan een woongroep van maximaal zeven bewoners.

Medewerkers en vrijwilligers runnen zoveel mogelijk samen met de bewoners het huishouden, zo voelt het net zoals thuis. Bezoekers en huisdieren zijn van harte welkom, die dragen bij aan de warme huiselijke sfeer. Net als het mooie buitenterras en de –omheinde- tuin. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met badkamer, deze mogen ze zelf inrichten. Daarnaast zijn er twee gemeenschappelijke huiskamers waar bewoners naar toe kunnen gaan.

Geheugenverlies en toenemende vergeetachtigheid is ingrijpend, niet alleen voor degene die het overkomt, maar ook voor de mensen om hen heen. De medewerkers zijn deskundig op het gebied van dementie en bieden geborgenheid, rust en stabiliteit. Zij verdiepen zich samen met de eerste contactpersonen in de levensloop, het karakter en de gewoontes van de bewoners. Van zowel nu als vroeger. Bewoners krijgen ondersteuning om de dingen te doen die ze thuis gewend waren.

Medewerkers en activiteitenbegeleiders organiseren samen diverse activiteiten. Maaike Tacoma: “We hebben bijvoorbeeld een Qwiek up, een mobiele projector met beeld en geluid voor het reguleren van prikkels, en een tovertafel. De tovertafel is een interactief spel, dat mensen in beweging brengt. Het is speciaal ontworpen voor mensen met dementie. De bewegende beelden zorgen voor gezelligheid en een vrolijke sfeer. De mensen aan tafel gaan spontaan meedoen en herinneringen aan vroeger komen boven. Ook mensen met vergevorderde dementie kunnen meedoen aan vlinders vangen, een strandbal overgooien, herfstblaadjes opvegen en zelfs spreekwoorden afmaken. Ook werken we met de methodiek ‘sprekende handen’. Dat werkt zowel aanstekelijk als ontspannend.”

Aanleunwoningen
De ruime aanleunwoningen met balkon zijn onderdeel van BetingeStaete en worden daarom ook wel inleunappartementen genoemd. De 22 appartementen met een ingang aan de Edestaalstraat zijn verdeeld over twee verdiepingen met lift. Ze kijken uit over de prachtige tuinen.

Huurders wonen zelfstandig, eventueel ondersteunt met thuiszorg. Zonnehuis Thuis heeft een kantoor in BetingeStaete, de lijnen zijn kort en hulp dichtbij. Als er specialistische ondersteuning nodig is van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut of psycholoog, dan kunnen de behandelaren van Zonnehuis Experts ingeschakeld worden.

Vrijwilligers
In Zonnehuis BetingeStaete helpen ongeveer 100 vrijwilligers actief mee. Vrijwilligerscoördinator Joke Noorloos is daar heel trots op. “Ik ben enorm blij dat we zoveel ondersteuning hebben. Zonder hen zouden wij veel activiteiten niet kunnen organiseren. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor het welzijn van onze cliënten. Samen kijken we hoe wensen, ervaring en talenten van vrijwilligers aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van cliënten. Persoonlijke aandacht, een gesprekje, een wandeling of een bezoekje geeft veel plezier. We zien graag nog meer vrijwilligers. De behoefte hieraan is groot.”

Samen dansen en sjansen
Ruim twee jaar geleden begonnen enkele cliënten uit BetingeStaete en Delfzijl-Noord ‘Samen Dansen’ in het Zonnehuis. Zo kunnen oude tijden herleven waarin veel Delfzijlsters de tango, de wals of de quickstep deden op muziek van bijvoorbeeld Elvis Presley, Roy Orbinson, Cliff Richard en The Beatles. Joke: “Ook dit jaar kan er weer iedere eerste zondag van de maand gedanst worden op muziek van de jaren 50 en 60, van 14.30 tot 17.00 uur. De band ‘Buona Sera’ blijft huisband van deze dansmiddagen. Het is voor iedereen toegankelijk en dat merken we. Het is altijd gezellig druk. Een grote groep trouwe senioren komt maandelijks niet alleen dansen, maar ook sjansen. Prachtig om te zien.”

Volg ons op

10,549FansLike
1,424VolgersVolg
5,227VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

UMCG opent eerste botulinestraat van Nederland

Groningen - Het Expertisecentrum Movement Disorders van het UMCG opent vrijdag 20 november de eerste botulinestraat van Nederland. Dystoniepatiënten krijgen voortaan op één ochtend...