Carillonconcert Damster toren Appingedam

Appingedam – Het carillon van de onlangs vernieuwde Damster toren is op zaterdagmiddag 23 juli om 15.00 uur te beluisteren tijdens een concert door stadsbeiaardier Adolph Rots. Adolph is inmiddels bijna 40 jaar stadsbeiaardier en weet dan ook veel uit het carillon te halen. Een goede luisterplaats is te vinden in de tuin van het Museum Stad Appingedam.

Het programma dat in de Nicolaïkerk is te verkrijgen vermeldt werken van zeer verschillend karakter. Het gaat met zijn 51 klokken dan ook om een carillon waar een breed repertoire op kan worden uitgevoerd. Als eerste carillon in Nederland, dat in 1911 een moderne stemming kreeg, stond het model voor meer dan honderd carillons die daarna werden gemaakt.

Na de torenrestauratie is ook het automatisch spel van nieuwe melodieën voorzien. Op de achtereenvolgende kwartieren klinkt Psalm 43, ‘De klokken van Westminster’, Menuet van Padre Martini en ‘Mien Damster toren’.

Het stichtingsbestuur probeert ook weer een beeld- geluidsverbinding mogelijk te maken, zodat op de begande grond de verrichtingen zijn te bekijken van de beiaardier.

Back to top button