2.6 C
Delfzijl
8 mei 2021 06:22

Camerabewaking bij zeehondenkijkwand Termunten moet rust zeehonden garanderen

Termunten – Bij de zeehondenkijkwand langs de Dollard in Termunten staat sinds maandag camerabewaking. Het extra toezicht is nodig om de rust te garanderen voor de zeehonden die het buitendijkse gebied als kraamkamer gebruiken.

De Dollard bestaat uit slik, maar bij de Punt van Reide liggen zandbanken dicht bij de kust. Dit is de plek waar de jongen geboren worden: het is de kraamkamer van de zeehondenpopulatie in de Dollard. Elke dag, bij hoog water, verzamelen de zeehondenmoeders met hun pups onder aan de dijk om uit te rusten en de pups te zogen. Juist in de zoogperiode is het belangrijk dat de jongen ongestoord kunnen drinken. Bij verstoring kunnen moeder en pup elkaar kwijtraken. In ongeveer vier weken tijd moeten de jongen voldoende gegroeid zijn om zich zelfstandig te kunnen redden.

De zeehondenkijkwand biedt een prachtig uitzicht op de kraamkamer en trekt jaarlijks vele honderden bezoekers. Toch kwam het steeds vaker voor dat bezoekers voorbij de wand gingen en de zeehonden van dicht bij wouden bekijken. Hierdoor werd de rust verstoord en lieten de zeehondenmoeders hun pups alleen achter Een groot deel van de dijk en het buitendijkse gebied ervoor is in de kraamperiode afgesloten voor publiek, alleen de kijkwand blijft toegankelijk. Bordjes met ‘Verboden toegang’ maken duidelijk waar deze regel geldt. Om in de gaten te houden dat de regel wordt nageleefd is bovendien een bewakingscamera geplaatst.

Het verbod is ingesteld op verzoek van Het Groninger Landschap in overleg met Waterschap Hunze en Aa’s, de eigenaar van de grond, en de Provincie Groningen. Handhaving geschiedt door opsporingsambtenaren van o.a. politie, provincie en Het Groninger Landschap.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
WonenWonen
AutoAuto
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten