Burgemeester Rodenboog: Afschaffen waardevermeerderingsregeling verkeerde zuinigheid

Sint 2023Sint 2023

Loppersum – Burgemeester Rodenboog heeft vrijdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Loppersum uitgehaald naar het kabinet omtrent de aanpak van de aardbevingsproblematiek. Volgens Rodenboog heeft de overheid een morele verplichting naar haar inwoners toe.

Hoewel het kabinet onder aanvoering van minister Kamp, mede onder druk van de lokale overheden en de Groninger bevolking, de gasproductie in korte tijd fors heeft beperkt is dit nog niet voldoende aldus Rodenboog. Volgens de burgemeester zit de oplossing niet alleen in het meerjarenplan en het versterken van de huizen en gebouwen komen. ‘Het is pas voldoende als we op een winningsniveau zijn uitgekomen die voor nu en in de toekomst veilig is. En daar zijn wij met dit niveau nog lang niet van overtuigd. ‘ zei Rodenboog.

Vooral de invulling van morele verplichtingen richting het aardbevingsgebied zijn nog niet zeker gesteld. Rodenboog constateert dat als puntje bij paaltje komt er snel aansluiting wordt gezocht bij de formele kant. Dat geldt voor de NAM en tot mijn spijt ook voor het kabinet.

Afschaffen waardevermeerderingsregeling verkeerde zuinigheid
Nog te vaak moeten wij gerechtvaardigde claims bevechten en lijkt het dat we uit onze ellende munt willen slaan. Het om zeep helpen van de succesvolle waardevermeerderingsregeling, maar dan wel zoals door de commissie Meijer bedoeld was, is helaas een teken aan de wand. Verkeerde zuinigheid, dat niets bespaart en ons weer ver terugwerpt in herstel van vertrouwen.

Meer positief nieuws
Natuurlijk waren er ook positieve dingen te melden. Zo heeft Loppersum een nieuwe aardbevingsbestendige supermarkt is wordt de dorpskern opnieuw ingericht. In de dorpen Middelstum, Stedum, Westeremden en ‘t Zandt wordt of is men inmiddels gestart met het herinrichting van de openbare ruimte.

In Middelstum wordt het lang verstopte Asingapark weer tevoorschijn gehaald. In Stedum hoopt de gemeente volgend jaar te beginnen met de herinrichting van het haventerrein. Ook wordt de laatste hand gelegd aan de herinrichting van Westeremden. En in ’t Zandt wordt binnenkort door een gecombineerde aanpak van de openbare ruimte en de leefbaarheid, met als belangrijk onderdeel het versterken van de woningen om beter bestand te zijn tegen aardbevingen.

Scholen in de gemeente
De gemeente Loppersum wil dit jaar in goed overleg met schoolbesturen, ouders en kinderen meer dan een begin maken met de plannen voor toekomstbestendige scholen door de hele gemeente. Toekomstbestendig betekent een veilige scholen zo veel als mogelijk aangepast op nieuwe leerlingenaantallen. Maar ook maximaal energiezuinig om invulling te geven aan het duurzaamheidsbeleid van de gemeente en om ons eigen steentje bij te dragen aan de vermindering van de afhankelijkheid van gas.

Op de ene plek zal dit leiden tot nieuwe schoolgebouwen op de andere tot versterkte en aanmerkelijk minder energie slurpende bestaande scholen. Op deze manier maakt de gemeente van de nood een deugd.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”523″]

Back to top button