fbpx
24.6 C
Delfzijl
dinsdag 02 juni 2020
Home Algemeen Burgemeester Rika Pot geeft start sein voor restauratie Molukse kerk in Appingedam

Burgemeester Rika Pot geeft start sein voor restauratie Molukse kerk in Appingedam

Appingedam – Met de onthulling van het bouwbord is de restauratie en het bouwkundig versterken van de Molukse kerk te Appingedam op vrijdag 17 februari officieel van start gegaan. Burgemeester Pot van Appingedam verrichtte samen met Ben Rangkoly, ouderling evangelische Geredja Indjili Maluku deze officiële handeling. De onthulling van dit bouwbord vormde de laatste officiële handeling van Rika Pot in haar functie als burgemeester van Appingedam. Zoals bekend stopt zij per 1 maart met het burgemeesterschap.

In de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland neemt de Molukse kerk te Appingedam een bijzondere plek in. Het gebouw is de allereerste Molukse kerk in de allereerste Molukse woonwijk van Nederland. Het is tevens beeldbepalend voor het omslagpunt van het tijdelijke verblijf van de Molukse gemeenschap naar een permanent verblijf in Nederland. De benaming van de kerk in de stukken als ‘semi-permanent’ spreekt boekdelen. Aan de ene kant een permanent gebouw aan de andere kant in het achterhoofd toch nog de tijdelijkheid van het verblijf hier in Nederland. Het ontwerp van het gebouw versterkt dit architectonisch door zijn eenvoudige ‘barakvorm’, de uitvoering in eenvoudige materialen en het eenvoudig kleurgebruik. Het in 2013 als rijksmonument aangewezen gebouw uit 1960 verkeert in slechte staat van onderhoud en is nodig aan restauratie toe.

De restauratiewerkzaamheden betreffen met name de restauratie van het dak, dakoverstekken, kozijnen, ramen en deuren, vloeren en het schilderwerk. Tegelijk met de restauratiewerkzaamheden wordt de kerk bouwkundig versterkt, dit om het gebouw bestendig te maken tegen bevingen. Tevens is er een subsidie toegezegd uit het programma Herbestemming Cultureel Erfgoed waardoor ook de inrichting aangepakt kan worden en het gebouw geschikt wordt voor een veelzijdig gebruik als kerk, wijkgebouw, ontmoeting- en informatiecentrum. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Boerbouw Groningen uit Leek.

De restauratiewerkzaamheden aan de kerk zijn eind vorig jaar voorzichtig begonnen. In de afgelopen tijd is er overeenstemming bereikt over het bouwkundig versterken en nu worden de werkzaamheden dan ook officieel opgestart. Naar verwachting worden deze in de zomer van 2017 afgerond.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door een restauratiesubsidie van de provincie Groningen in het kader van de subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten provincie Groningen (BRRG), bijdragen van de gemeente Appingedam, het Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Fonds Eemsmond en het J.B. Scholtenfonds. De herbestemming wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het programma Herbestemming Cultureel Erfgoed, onderdeel van het “Kansrijk Groningen” pakket welke financieel mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage uit het Nam Leefbaarheid & Duurzaamheid Programma.

Advertenties