fbpx
5.5 C
Delfzijl
24 november 2020 01:34

Burgemeester Rika Pot bezoekt statushouders in Appingedam

Appingedam – Burgemeester Rika Pot merkte tijdens een bezoek aan vluchtelingen uit Syrië en Eritrea die een verblijfstatus hebben verkregen dat zij blij zijn dat ze in Appingedam wonen. Burgemeester Pot wilde van hen horen wat het betekent om alles achter je te laten en in de gemeente Appingedam opnieuw te moeten beginnen. Tijdens haar bezoek werd de burgemeester vergezeld door projectcoördinator van de Stichting Welzijn en Dienstsverlening (SWD), een stagiaire  van de  SWD en een beleidsmedewerker van de gemeente.

Burgemeester Rika Pot was erg onder de indruk van de motivatie van een jongen uit  Eritrea en het echtpaar uit Syrië. Deze mensen zijn met volle inzet bezig met hun integratie. Het wonen in Appingedam bevalt. Er worden contacten gelegd met buurtgenoten en landgenoten. De inzet van vrijwilligers is van groot belang.

Het Syrische echtpaar Mahmoud en Aliah hebben twee kinderen, een meisje van twee jaar en een baby van zes maanden. Mahmoud is van huis uit opgeleid om in de machinekamer als machinist aan boord van een schip te werken. Op dit moment volgt hij een inburgeringsprogramma en werkt als vrijwilliger bij ASWA. Zijn vrouw Aliah wil zo snel mogelijk het staatsexamen doen dat na de inburgeringscursus volgt. Dan kan zij haar studie natuurkunde weer oppakken. Dit echtpaar heeft veel zorgen om hun families die in Syrië zijn achtergebleven. Gelukkig, werken en studeren zorgt voor afleiding.

De 23-jarige Misgun uit Eritrea volgt een inburgeringscursus. Hij wil graag na de inburgeringscursus als houtbewerker of meubelmaker aan de slag. Misgun probeerde in het Nederlands te vertellen waarom hij zijn thuisland moest verlaten. Zijn land kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. De dienstplicht, die meer dan tien jaar kan duren, is voor hem een reden geweest om te vluchten. Hij vluchtte eerst naar Soedan en daarna naar Europa.

SWD voert in opdracht van de gemeente de huisvesting en begeleiding van de statushouders uit. De projectcoördinator gaf tijdens de huisbezoeken uitleg over de werkzaamheden van SWD en de mogelijkheden om statushouders te ondersteunen bij hun inburgering. De vrijwilligers en stagiaires ondersteunen statushouders bij het inrichten van hun huis, helpen met formulieren, regelingen en afspraken maken bij allerlei instanties. SWD zorgt voor het opstarten van de inburgering en onderhoudt contacten met bijvoorbeeld de sociale dienst en scholen. Vrijwilligers zijn daarvoor heel belangrijk. SWD geeft aan dat er een grote behoefte is aan vrijwilligers en dat deze zich bij SWD aan kunnen melden via telefoonnummer 0596-650 787 of op de locatie in Delfzijl aan de Waddenweg 4.

De huisvesting van statushouders in de gemeente komt voort uit de landelijke afspraken die hierover zijn gemaakt. Dit jaar heeft de gemeente Appingedam de taak om 32 statushouders een huis te bieden.

Volg ons op

10,551FansLike
1,424VolgersVolg
5,227VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten