fbpx
6.3 C
Delfzijl
27 november 2020 07:24

Burgemeester Marijke Van Beek verwijdert gasmeter uit Zeemanshuis Eemshaven

Eemshaven – Het Zeemanshuis in de Eemshaven heeft sinds deze week geen gasaansluiting meer. De gasmeter is op 5 oktober 2017 symbolisch door de burgemeester van de gemeente Eemsmond, mevr. Marijke van Beek, onder belangstelling van de sponsoren van het Zeemanshuis, verwijderd. Daarmee is het Zeemanshuis energieneutraal geworden. Tevens onthult mevr. van Beek een bord met daarop de namen van de sponsors 2017/2018.

In 2016 zijn op het hellend dak pal op het zuiden van het Zeemanshuis 48 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen genereren op jaarbasis ca 12000 kWh. Ruim voldoende om het stroomverbruik van het Zeemanshuis op te vangen. Sterker nog, door het optimaliseren van het energieverbruik en het nemen van energiebesparende maatregelen blijft het jaarlijks verbruik beperkt tot ca 8000 KWh. Er is dus capaciteit over.

Op het elektriciteitsnet waren aangesloten de verlichting, de vloerverwarming, en de koelvitrines. De warmwatervoorziening, de vloerverwarming in de ontvangstruimte en de  radiator verwarming in de bovenruimte  waren tot heden afhankelijk van een gasaansluiting (combi ketel) met een jaarlijks gasverbruik van ca 2500 m3.

De bestaande combiketel is verwijderd en vervangen door een Arotherm warmtepomp. Op deze waterpomp worden het bestaande vloerverwarmingssysteem in de ontvangstruimte en het radiatorsysteem in de bovenruimte aangesloten. Tevens omvat het systeem een boilervat voor warm tapwater.

De verwarmingssystemen kunnen onafhankelijk van elkaar middels een app op afstand in- en uitgeschakeld worden. Zo kan de verwarming in de bovenruimte ingeval van gebruik s’avonds een aantal uren eerder op afstand worden aangezet. Comfortabel en energiebewust. Ook is met de app het energieverbruik op elk moment te meten en kunnen storingen direct worden waargenomen. De installatie is geleverd door Menno Bos te Appingedam.

Het geheel vergt een investering van € 15.000,- hetgeen het Zeemanshuis in een periode van 6 jaar denkt terug te verdienen. Daarmee is het Zeemanshuis geheel energieneutraal geworden. De opbrengst van de zonnepanelen is voldoende om het Zeemanshuis volledig zelfvoorzienend te maken.

Tijdens de bijeenkomst heeft mevr. Van Beek een gloedvol betoog gehouden over het gasvrij maken van het Zeemanshuis en Zeemanshuis als voorbeeld gesteld voor het omgaan met energieverbruik. Vanuit Menno Bos is uitleg gegeven over het werkingsprincipe van de installatie.

Over de sponsors

Veel bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven voelen zich nauw betrokken bij het Zeemanshuis en haar activiteiten. Dit werk kan niet plaatsvinden zonder sponsoring door het bedrijfsleven.

Mede dank zij de gulle giften die zijn gedaan en toegezegd is het mogelijk geweest het Zeemanshuis verder te verduurzamen. Mevr. Van Beek heeft het nieuwe bord 2017/2018 met daarop de namen van de sponsoren van het Zeemanshuis in deze bijeenkomst onthuld.

Het Zeemanshuis

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 25 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander TV-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis is in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks ca 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers. Aan het einde van het jaar, met kerst, wordt alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan dragen bedrijven mee.

Volg ons op

10,555FansLike
1,424VolgersVolg
5,228VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten