Burgemeester Anno Wietze Hiemstra bij zijn afscheid: “Heb lef en ambitie, ga uit van eigen kracht”

Appingedam – Waarnemend burgemeester Anno Wietze Hiemstra (CDA) heeft dinsdag 27 augustus 2019 afscheid genomen van de gemeente Appingedam en haar inwoners tijdens een receptie in MFC Kabzeël. Hiemstra (41) was bijna 2,5 jaar burgemeester van Appingedam. Volgende maand wordt hij geïnstalleerd als burgemeester van de Drentse gemeente Aa en Hunze.

Maandagavond 26 augustus droeg Anno Wietze Hiemstra tijdens een bijzondere raadsvergadering  de ambtsketting over aan locoburgemeester Annalies Usmany-Dallinga. De vergaderhamer werd overhandigd aan plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Bert Raangs (CDA). Hij prees de burgemeester om zijn doortastende manier van leiding geven aan de raad. Hiemstra kreeg een beeldje met de letters IAM Damster (naar de letters van IAMsterdam) en een mandje met Damster producten. Het beeldje refereerde aan de actie om de letters IAMsterdam naar Appingedam te halen.

Veel energie en passie
Tijdens de afscheidsreceptie in Kabzeël ging Annalies Usmany- Dallinga in op de manier waarop de burgemeester zich inzette voor het aardbevingsdossier. “Je hebt je met zeer veel energie en passie sterk gemaakt voor alle inwoners van de aardbevingsgemeenten. Het was een complexe, hectische en ook slopende periode.” Daarnaast prees ze zijn toegankelijkheid voor de inwoners. “De deur staat altijd open, de Damsters weten je te vinden. Je neemt alle tijd voor de mensen met problemen en zoekt naar oplossingen.”

Lovende woorden had Usmany voor de manier van werken van Hiemstra: “Je kent de gevoeligheden op de verschillende vlakken, je bent goed geïnformeerd, hebt verstand van zaken”.

“De vriendelijkste pitbull”
Commissaris van de Koning René Paas zei in zijn toespraak dat Anno Wietze Hiemstra zich in het aardbevingsdossier ontwikkelde tot een gewaardeerde en gevreesde gesprekspartner namens de regio. “Maar zeldzaam taai, gedegen en onverzettelijk. De vriendelijkste pitbull die ik ken”, aldus de commissaris van de Koning. “Vaak ook nog in staat om ons de weg te wijzen als de frustratie van de vloer was te scheppen. En altijd ook in staat om over je eigen vermoeidheid en soms ook woede heen te stappen als dat in het belang was van de inwoners van het aardbevingsgebied”.

De burgemeester kreeg als afscheidscadeau van de gemeente Appingedam een schilderij van de Damster kunstenares Greet  Dijkstra met daarop een aantal Damster highlights, zoals de hangende keukens. De wethouders Annalies Usmany en Lea van der Tuin namen, verkleed als twee 100-jarige dames, in een sketch Hiemstra op de hak, gevolgd door het afscheidslied ‘Oh Appingedam’, dat door alle aanwezigen uit volle borst werd meegezongen.

Vertrouwen
Anno Wietze Hiemstra gaf Appingedam in zijn dankwoord een opdracht mee: “Heb lef en ambitie en ga uit van eigen kracht en blijf er met elkaar de schouders onder zetten”. Hij bedankte de gemeenteraad, het college en de inwoners voor het vertrouwen, de ruimte en de handelingsvrijheid die hij kreeg.

Op 12 september is de installatie van Anno Wietze Hiemstra in de gemeente Aa en Hunze tijdens een bijzondere raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis in Gieten, Spiekersteeg 1. Deze openbare vergadering begint om 20.00 uur.

Back to top button