Bunkers bij Marsum onderdeel van herdenking van Koude Oorlog en Cuba Crisis

Marsum – In de gemeente Eemsdelta wordt zaterdag stilgestaan bij de Koude Oorlog en de Cuba Crisis, nu zestig jaar geleden. Bij de bunkers van Marsum gaan zendamateurs van afdeling A30 Eemsmond vanuit een legertent de hele dag uitzenden.

De spanningen tussen Oost en West liepen in oktober 1962 hoog op, resulterend in de Cuba Crisis. Rusland maakte aanstalten om raketten met kernkoppen te plaatsen op Cuba, waarmee de Verenigde Staten werden bedreigd. Een Derde Wereldoorlog kon ternauwernood worden afgewend.

Op verschillende plaatsen in Nederland wordt komend weekend stilgestaan bij de Koude Oorlog en de Cuba Crisis. Behalve dat de Cuba Crisis 60 jaar geleden is, is ook de oorlog in Oekraïne een aanleiding. Door het openstellen van locaties die normaal zijn gesloten voor publiek, wordt het verhaal van de Koude Oorlog verteld en wordt duidelijk welke maatregelen de overheid in de Koude Oorlog nam om de vijand in de gaten te houden en om de bevolking te beschermen. Atoomschuilkelders, commandoposten, luchtwachttorens, voormalige luchtmachbasissen en musea die een rol hebben gespeeld in de Koude Oorlog, zetten hun deuren wijd open tijdens dit unieke evenement. En een zendnetwerk van zendamateurs zorgt voor de verbinding tussen de diverse objecten en musea.

De zendamateurs van afdeling A30 Eemsmond gaan bij de bunkers van Marsum in een legertent de hele zaterdag uitzenden. De bunkers zijn zelf niet toegankelijk, maar er worden wel beelden getoond van wat er was. Het uitzenden gebeurt met oude radioapparatuur uit de tijd van de Koude Oorlog. Geprobeerd wordt een groot aantal verbindingen tot stand te brengen en er wordt uitgelegd hoe belangrijk communicatie ook tijdens de Koude Oorlog was. Er wordt bijvoorbeeld gedemonstreerd hoe telefonie voor militaire doeleinden in die tijd ging. Als de weersomstandigheden tegenvallen, dan gaan de uitzendingen door in en bij de boerderij van Jan en Aaltje Dijkema aan de Marsummerweg 12 in Marsum.

Zeven bunkers op Marsum
Het bunkercomplex aan de Marsumerweg tussen Holwierde en Marsum omvat in totaal zeven bunkers van 12 meter diep. Ze zijn gebouwd tussen 1952 en 1957. Van 1958 tot 1964 waren ze in gebruik als radarstation bij de Koninklijke Luchtmacht om vijandelijke vliegtuigen op te sporen en te volgen. In de bunkers was ruimte voor 378 manschappen. De radar kon vliegtuigen waarnemen tot bij Berlijn.

De hoofdbunker bestaat uit enkele tientallen ruimtes verdeeld over twee verdiepingen, met muren tot 5,6 meter dik. Het gebouw was voorzien van massieve gasdichte stalen deuren. De ingangen van alle zeven bunkers werden op 1,5 meter boven NAP geplaatst om in het geval van een dijkdoorbraak niet onder te lopen. Er was water en leefvoorraad aanwezig om twee tot drie maanden ondergronds te kunnen blijven. Voor de communicatie met de buitenwereld had men de beschikking over 1800 telefoonlijnen.

Meer informatie over de activiteiten is te vinden op www.pa60cuba.nl en erfgoedkoudeoorlog.nl/evenementen.

Back to top button