Brieven aan de Eems onderdeel van Kunst- en Architectuurmanifestatie Wonderful Gromm in Delfzijl

Delfzijl – Zaterdag werd het 30-jarig lustrum gevierd van vijf eigenzinnige paviljoens in de provincie Groningen. De stadspaviljoens werden ontworpen door, de later vermaard geworden, architecten: Rem Koolhaas, Zaha Hadid en Bernard Tschumi. In 1990 kregen de architecten de opdracht om paviljoens te ontwerpen ter ere van het 950-jarig bestaan van Groningen. Het idee was om vijf paviljoens op historisch strategische locaties te plaatsen als aanjagers van ruimtelijke ontwikkeling. De paviljoens waren destijds onderdeel van de kunstmanifestatie What a Wonderful World.

Ter ere van het 30-jarige bestaan werd de Kunst- en Architectuurmanifestatie Wonderful Gromm gehouden. Er reden gratis bussen langs de vijf paviljoens. Rond deze locaties waren ook andere installaties en performances te zien van diverse kunstenaars.  Bij het Coop Himmelb(l)au-paviljoen in Delfzijl stond muzikant Luc Ex komt met ‘Objet Sonore’. Uit de enorme hoorn komt speciaal door Ex gecomponeerde muziek die bestaat uit klanken uit een moderne stad. Klanken die we moeten produceren om de samenleving en economie draaiende te houden. Voorbij razende treinen, ronkende vrachtwagens, dampende bouwplaatsen, maar ook in Delfzijl opgenomen klanken vormen de basis van het muziekstuk.

Brieven aan de Eems
Op het stand van Delfzijl bevonden zich 20 ‘tikkers’ een diverse groep mensen uit alle lagen van de bevolking die een eigen verhaal, gedicht, persoonlijke boodschap typen. Deze brieven verwaaien door de wind, waarna het Ommeland en de Eems ze meeneemt als post-zonder-fles. Het ging hier om een performance van de Groningse kunstenaar Paula Biemans. De brieven waren van in water oplosbaar papier zodat het de natuur niet schaad.

Back to top button