Brandweer Uithuizen pakt eerste plaats tijdens brandweervaardigheidstoets in Wagenborgen

Wagenborgen – Brandweer Wagenborgen heeft gisteren in samenwerking met het algemeen brandweer wedstrijden comité (ABWC) een brandweervaardigheidstoets georganiseerd in de klasse brandbestrijding. Acht korpsen uit de provincie Groningen, twee uit Friesland en één uit Noord-Holland hadden zich ingeschreven om mee te doen.

Uitdagend scenario
Door het korps Wagenborgen was een uitdagend scenario opgezet: de meldkamer krijgt een automatische brandalarm (PAC) binnen aan De Elzen 1 te Wagenborgen. Hier wordt gehoor aan gegeven door een tankautospuit te alarmeren. Ze hebben het mobiele nummer gebeld van de net nieuwe beheerder maar geen gehoor gekregen. Verdere informatie ontbreekt.

De nieuwe beheerder van het NIJS gebouw aan de Elzen, is blij met de eerste gasten die hij mag verwelkomen, vandaag vindt er een reünie plaats van wat oudere heren en dames. Er wordt gezellige muziek gedraaid, een kaartje gelegd en gesjoeld. Bij zo’n uitje hoort natuurlijk ook iets lekkers, dus gaat de vrouw van de beheerder naar de keuken en zet de frituurpan aan. Het vet is goed op temperatuur en de vrouw gooit de bevroren bitterballen in de frituurpan.

Dit geeft zo’n heftige reactie dat het vet omhoog spat, en op het gezicht en de handen van de vrouw terecht komt. Door de reactie die in de pan ontstaat, ontstaat vlam in de pan. Ook spat het vet tegen de afzuigkap aan, en hierdoor vat de afzuigkap vlam. De vrouw schrikt en doet een stap opzij, en klapt met haar hoofd tegen de punt van de afzuigkap en valt bewusteloos op de grond. In de keuken is al snel wat rookontwikkeling. De rook verspreid zich niet naar de gang, omdat de deur dicht zit.

Doordat de afzuigkap aan staat, verplaats het vuur zich door de afvoerpijp richting het cv-hok die naast de keuken zit. Door de hitte brandt de afvoerpijp door, wat voor een doorslag naar het platte dak leidt. Deze is in eerste instantie zeer klein. De rook die zich ontwikkeld in het cv-hok is gering, en komt door de ventilatie sleuven van de deur heen.

De rook is te zien in de gang. Dit alles wordt niet opgemerkt door de overige gasten en de beheerder, die vrolijk met zijn gasten een kaartje mee legt. Omdat de beheerder nog niet helemaal is ingeburgerd speelt hij op safe en wil niet dat er zomaar andere mensen naar binnen lopen, en daarom heeft hij beide deuren op slot gedaan.

Uitslagen

PlaatsKorpsVeiligheidsregio
1UithuizenGroningen
2WieringerwerfNoord-Holland
3WinschotenGroningen
4DrachtenFriesland
5DelfzijlGroningen
6HarenGroningen
7KollumFriesland
8WoldendorpGroningen
9StadskanaalGroningen
10Oude Pekela 2Groningen

De eerste drie korpsen (Uithuizen, Wieringerwerf en Winschoten) hebben zich door deze uitslag geplaatst voor de volgende ronde op andere plekken in het land.Back to top button