Brandweer Delfzijl neemt nieuw WTS systeem in ontvangst

Delfzijl – De brandweer in Delfzijl heeft vrijdag een nieuw grootwatertransportsysteem (WTS) in ontvangst genomen. Het oude watertransport materiaal binnen de Veiligheidsregio Groningen is inmiddels bijna 30 jaar oud. Als gevolg hiervan liepen de kosten voor onderhoud en reparaties op.

In 2018 werd door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), Brandweer Nederland en leverancier Hytrans Systems BV uit Lemmer een raamovereenkomst getekend voor de levering van de nieuwe WTS-systemen. Door gezamenlijk in te kopen werden mensen, materialen en budgetten zo slim mogelijk ingezet.

Het WTS-systeem bestaat uit een aanhanger met dompelpompunit en een slangenbak. Het nieuwe systeem vervangt de huidige combinatie haakarmbak (dompelpomp + slangenbak) zoals deze in Delfzijl in gebruik is.

De nieuwe dompelpompen hebben een hogere capaciteit, bieden meer flexibiliteit en zijn gemakkelijker te hanteren en te bedienen. De dompelpompen zijn o.a. voorzien van een lier en een lichtmast.

De slangenbak is uitgevoerd als een containerbak op een bestaand haakarmvoertuig en beschikt over 3000 meter slang. De oude combinatie haakarmbak beschikt over 1000 meter slang.

De diameter van de transportslangen is vergroot van 150 mm (6 duims) naar 200mm (8 duims). Het WTS-systeem biedt een debiet van 8.000 l/min bij een slanglengte van 1500 meter of 4.000 l/min bij een slanglengte van 3000 meter.

De nieuwe grootwatertransportsystemen komen te staan op vier locaties in de provincie, te weten in: Delfzijl, Baflo, Groningen en Veendam.

De brandweerlieden in Delfzijl zullen eerst opgeleid worden om met het materiaal te werken voordat er afscheid wordt genomen van het oude WTS-systeem.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2672″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”5″ page_navigation=”disable” animation_effects=”fadeIn” special_effects=”none”][/gallery_bank]
Back to top button