Bouw nieuwe staalfabriek in de Eemshaven met minimaal een jaar uitgesteld

Eemshaven – Staalbedrijf Van Merksteijn uit Almelo heeft besloten de bouw van een nieuwe staalfabriek in het Groningse Eemshaven met minimaal een jaar uit de stellen.

Van Merksteijn had al eerder bekendgemaakt dat het 300 miljoen euro wilde investeren in een moderne staalfabriek in Eemshaven. In de nieuwe fabriek zou staal worden gemaakt dat zou worden verwerkt in de fabriek in Almelo. ‘Vanwege snel veranderde externe omstandigheden in het laatste half jaar, het huidige investeringsklimaat in Nederland en grote (economische) onzekerheden die voor ons liggen, heeft Van Merksteijn besloten om de nieuwbouw van de staalfabriek en walserij voorlopig uit te stellen’, meldt het Almelose bedrijf.

Deze onzekerheden bestaan vooral uit de onduidelijkheid over het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen ten gevolge van de ontstane stikstofproblematiek, de onzekerheden met betrekking tot mogelijke CO2-heffingen, een handelsoorlog die op mondiaal vlak wordt uitgevochten en de besluiten van de Europese Commissie met betrekking tot importbeperkingen ten aanzien van diverse staalproducten (en in het bijzonder walsdraad), aldus Van Merksteijn. Eind mei bepaalde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming van activiteiten die leiden tot een extra stikstofuitstoot.

Ontwikkelingen
Wanneer de fabriek wel gebouwd wordt is moeilijk in te schatten. Van Merksteijn houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, maar rekent op ten minste een jaar vertraging. Zodra er meer duidelijkheid komt omtrent de internationale handelsbetrekkingen, de wijze waarop CO2-wetgeving nationaal en internationaal wordt vormgegeven en de overheid met adequate oplossingen komt voor vergunningen, verwacht het bedrijf de nieuwe fabriek alsnog te bouwen.

Werkgelegenheid
Hiermee komt een project tot stilstand met een directe werkgelegenheid voor 300 mensen, dat voor de regio Groningen een economische versterking zou zijn en die op een zeer milieuvriendelijke en circulaire manier lokaal/regionaal schroot wilde omsmelten naar walsdraad. Het staalbedrijf was al geruime tijd in overleg met de provincie Groningen over de nieuwe vestiging.Back to top button