fbpx
4.4 C
Delfzijl
2 december 2020 22:37

Boeddhistische meditatiecentrum Zen river houdt een open huis

Uithuizen – Het internationale boeddhistische meditatiecentrum Zen River in Uithuizen houdt op zondagmiddag 28 mei a.s. van 14:00 tot 17:00 uur weer Open Huis. Een mooie gelegenheid om er eens een kijkje te gaan nemen en iets van de sfeer te proeven. Er zijn de gehele middag rondleidingen en om 15:00 uur kan men een boeddhistische dienst bijwonen. Ook zullen er koffie, thee, frisdrank en hapjes uit eigen keuken geserveerd worden.

Het is alweer vijftien jaar geleden dat Zen River zich vestigde in de oude Volkshogeschool aan de Oldörpsterweg. Sinds die tijd zijn het gebouw en ook de tuin grondig gerenoveerd. Vijf jaar geleden is er een nieuw meditatiepaviljoen verschenen, gebouwd naar voorbeelden uit de Japanse Zentraditie, maar zoveel mogelijk aangepast aan de traditionele bouwstijl van Groningen.

Steeds meer belangstellenden weten de weg naar het centrum te vinden. Deelnemers komen uit binnen- en buitenland, want alhoewel meditatie tegenwoordig een zekere populariteit geniet, zijn er toch nog maar heel weinig centra waar dagelijkse beoefening mogelijk is. De abt van het centrum is Anton Tenkei Coppens. Samen met zijn Britse vrouw Tamara doorliep hij een jarenlange leerschool in de Verenigde Staten en in Japan. Tenkei Roshi, zoals hij meestal genoemd wordt (Roshi is de Japanse titel voor Zenmeester) en Tammy Sensei (Sensei is de algemene titel voor leraar) zijn beiden volledig bevoegde vertegenwoordigers van de Amerikaanse White Plum Lineage.

En omdat zij ook erkend zijn door de Japanse Soto-Zen School, speelt Zen River een rol in de ontwikkeling van de Europese afdeling van deze school. Het programma is gebaseerd op de eeuwenoude Boeddhistische traditie, en wordt gepresenteerd met de nodige aanpassingen aan moderne Westerse omstandigheden. De belangrijkste elementen zijn meditatie, ritueel, studie en sociale vaardigheden. Zen River functioneert als een ‘open’ klooster. Dat betekent dat iedereen kan deelnemen aan zowel het dagelijkse programma als ook aan de retraites, terwijl de continuïteit van de training gewaarborgd wordt door een vaste kern van zo’n 12 mensen. Veel leden komen regelmatig aan het programma meedoen om zo hun Zenbeoefening thuis te ondersteunen en te verdiepen.

Volg ons op

10,597FansLike
1,424VolgersVolg
5,231VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten