fbpx
4.8 C
Delfzijl
maandag 16 december 2019
Home Agenda tips Bijzondere concerten van het Noordelijk Bach Consort in Appingedam

Bijzondere concerten van het Noordelijk Bach Consort in Appingedam

Appingedam – Het Noordelijk Bach Consort brengt op Zaterdag 3 november om 20:15 uur in de Nicolaïkerk een programma met hoop, verwachting en de overwinning van het licht op de duisternis.

Het imposante achtstemmige koorwerk dat het nummer BWV 50 kreeg verwijst naar een verhaal uit het laatste Bijbelboek Openbaringen van Johannes, waarin de hemelse strijd van Sint-Michael met de draak, het zevenkoppig monster met tien hoorns, wordt beschreven. De overwinning van Michael en zijn engelen symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis: ‘Nun ist das Heil und die Kraft!’

De adventsperiode, waarmee het kerkelijk jaar begint, werd in Bachs tijd in Leipzig beschouwd als een periode van inkeer en boetedoening. Immers, de zonden van de mens hebben god gedwongen zijn zoon te offeren. Vrolijke klanken waren niet gepast, met uitzondering van de eerste adventszondag waar Jezus’ glorieuze intocht in Jeruzalem op Palmzondag wordt beschreven. Vandaar de titel van cantate BWV 36: ‘Schwingt freudig euch empor’.

‘Magnificat anima mea Dominum’, mijn ziel verheerlijkt de Heer. Ook wel De lofzang van Maria genoemd. Met de aanstaande geboorte van de Heer komt het licht in de wereld, ook voor de armen onder ons, waarbij de rijken toch echt zullen moeten inleveren. Een soort socialisme avant la lettre.

In het Leipzig waar Carl Philipp Emanuel Bach opgroeide was regelmatig op zondag een magnificat te horen. Meestal in het Duits en op hoogtijdagen in het Latijn. Op 2 juli 1723 hoorde Carl Philipp Emanuel – hij was toen negen jaar – voor het eerst het magnificat van zijn vader, Johann Sebastian Bach. Hij groeide als het ware met het stuk op. In 1749 – Carl Philipp Emanel was toen clavecinist aan het hof van Frederik de Grote in Berlijn – waagde hij zich aan het schrijven van een eigen magnificat. Het werd zijn eerste grote koorwerk.

Zaterdag 3 november 20:15 Nicolaïkerk, Appingedam

Advertenties

Advertenties