Bie Daip: Het grootste internationale Folk & Seasongsfestival van Europa 

Appingedam – De historische binnenstad van Appingedam vormt op 25, 26, 27 en 28  augustus het decor van het grootste internationale Folk & Seasongsfestival van Europa. Tijdens dit vierdaagse evenement treden zo’n 35 groepen en koren op.

De muzikale gasten behoren tot de top van hun genre en komen uit onder meer Frankrijk, Polen, Engeland, Duitsland, Schotland, en natuurlijk uit Nederland.’’

Behalve folk- en seasongs groepen is er veel meer te zien en te beleven. Alle straten van het centrum staan vier dagen bol van muziek, straattheater, activiteiten voor kinderen en er is een kleine markt met diverse artikelen. Men kan gratis meedoen aan tal van workshops en andere activiteiten. 

Een van de workshops is How to play the bones. Te volgen in het Raadhuis op zaterdag en zondag om 13.00 en15.00 uur. Een van de oudste instrumenten om ritme te maken zijn “Bones”( botjes). Aan boord van schepen waren vroeger niet veel instrumenten aanwezig, dus zocht men naar speciale zelf te maken instrumenten, van hout of bot.

Tijdens de walvisvaart was er genoeg materiaal voorhanden om “Bones”( kleppers) te maken,. Tegenwoordig is walvisbot niet meer zo gemakkelijk te krijgen, dus gaat men over naar hout, wat prima voldoet. Tegenwoordig wordt Bones spelen nog veel gedaan in Ierland.  Appingedam eens vanaf het water zien? Dat kan vanaf de rondvaartboot.

Verder is er straattheater, schminken voor kinderen en diverse andere activiteiten en op zondag het spectaculaire flyboarden. Hierbij wordt gevlogen op waterdruk tot achttien meter hoog. Een spectaculaire act die altijd veel toeschouwers trekt. Tevens kunt u op zondag ook terecht bij de plaatselijke winkeliers. De sensatie van het over water lopen kunnen liefhebbers beleven in de waterballen.

Op zaterdagavond is er een concert in de Nicolaïkerk. Geen concert voor stille luisteraars want er mag uit volle borst worden meegezongen. Kaarten bij de infostand of aan de deur.

Het hele programma met tijdlijn en foto’s is te vinden op www.biedaip.nl

Back to top button