Bibliotheek Appingedam verhuist naar het oude postkantoor in de binnenstad

Appingedam – Op woensdag 16 december is de raamovereenkomst getekend voor de herontwikkeling en volledig nieuwe invulling van het voormalige postkantoor aan het Professor Cleveringaplein in Appingedam. Het pand gaat op de begane grond onderdak bieden aan de kantoren van Woongroep Marenland uit Appingedam, Stichting Openbaar Onderwijs Marenland en Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs ‘Noordkwartier’. Op de verdieping krijgt de bibliotheek van Appingedam een volledig nieuw onderkomen, waarmee een lang gekoesterde wens in vervulling gaat. Het nieuwe pand voldoet aan de eisen van de huidige tijd en het oude pand krijgt een waardige herbestemming. Deze invulling betekent een grote aanwinst voor het centrum van Appingedam.

De nieuwe eigenaren van het pand, Jan Nieuweweg en Klaas Oudman, beide regionale ondernemers, laten het pand volledig vernieuwen en verduurzamen naar een ontwerp van Emile Koopmans van Team 4 Architecten. Het casco van het pand blijft bestaan, maar de gevel wordt helemaal gestript, verduurzaamd, gestuct en voorzien van veel glas. Aan de achterkant wordt een uitbouw gerealiseerd, ook voorzien van glas. Het pand krijgt hierdoor een heel open en vriendelijk karakter, wat ook de uitstraling van het Professor Cleveringaplein ten goede komt.

Versterking centrum
De werkzaamheden aan het postkantoor gaan gelijk op met de herontwikkeling van de voormalige HEMA-locatie, met de realisatie van meer groen, extra parkeergelegenheid en een betere verbinding met het water van het Damsterdiep.

De nieuwe invulling van het oude postkantoor levert extra arbeidsplaatsen op voor Appingedam en geeft het Professor Cleveringaplein een levendige maatschappelijke functie. De herinrichting van de openbare ruimte geeft bovendien een impuls aan het plein als bronpunt voor het centrum. Het is de bedoeling dat alles in januari 2017 klaar is.

Raamovereenkomst
De raamovereenkomst werd ondertekend door burgemeester Rika Pot van Appingedam, Jan Nieuweweg en Klaas Oudman, de nieuwe eigenaren, Willie Dieterman, directeur-bestuurder van Woongroep Marenland, Dick Henderikse, directeur van Stichting Openbaar Onderwijs Marenland, Geert Meijer, directeur-bestuurder van Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs ‘Noordkwartier’, en Arend Middelveld, bestuursvoorzitter van Biblionet Groningen.

Met de ondertekening van deze raamovereenkomst hebben alle partijen zich achter de plannen geschaard. De gemeenteraad van Appingedam moet formeel nog akkoord gaan met de verkoop van het voormalig postkantoor door de gemeente aan de nieuwe eigenaren. Naar verwachting zal dit besluit op 17 december 2015 genomen worden door de raad.

panden_Appingedam

overeenkomst herontwikkeling pand PostNLBack to top button