Bewolking gooit roet in het eten voor meteorenzwerm Orioniden

Nederland – In de nacht van zaterdag op zondag is de piek van de meteorenzwerm Orioniden, waardoor er flink wat vallende sterren ontstaan. Toch lijkt bewolking te overheersen, waardoor het lastig wordt om de sterrenregen te kunnen zien.

Nadat de meteorenzwerm Perseïden in augustus nog voor mooie sterrenregens zorgde staat nu de volgende meteorenzwerm op de planning. De piek van de Orioniden vindt plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Dan zijn er, inclusief meteoren van andere zwermen, 22 tot 33 vallende sterren per uur te zien. Daarvan zijn er 11 afkomstig van de Orioniden.

Tijdens pieknacht veel bewolking, zondag op maandag meer opklaringen
In tegenstelling tot begin oktober is het nu veel wisselvalliger weer, waardoor er vaak wolkenvelden of regengebieden overtrekken. Voor het bekijken van de sterrenhemel is dat natuurlijk allesbehalve ideaal.

In de nacht van zaterdag op zondag trekken ook geregeld wolkenvelden over het land met zo nu en dan ook regen. Toch zijn er tussendoor ook enkele opklaringen. Omdat de opklaringen erg spaarzaam zijn is het veel lastiger om de vallende sterren te zien.

Gelukkig zorgen de Orioniden ook in de nachten rondom de pieknacht voor extra vallende sterren. De nacht van zondag op maandag ziet er qua opklaringen een stuk gunstiger uit. Er zijn nog wel wat wolkenvelden, maar over het algemeen is het vrij helder.

Bron
Weeronline
Back to top button